A+ | A | A-

Naslov

Slovensko
umetnostnozgodovinsko društvo
(SUZD)
Aškerčeva cesta 2
SI-1000 Ljubljana
tel: (01) 241 12 10

Spomladanski ciklus predavanj Slovenskega umetnostnozgodovinskega društva

Perspektivne doktorske disertacije

torek, 14. maja, ob 18. uri
Avditorij Narodne galerije, vhod Prešernova 22

Pogled z druge strani: oznake na zadnji strani slik iz Strossmayerjeve galerije starih mojstrov HAZU v Zagrebu

Strossmayerjeva galerija je nastala z donacijo škofa Josipa Jurija Strossmayerja (1815-1905) in je bila za javnost odprta leta 1884. V naslednjih desetletjih je bila zbirka obogatena s številnimi slikami iz drugih zbirk. Oznake na zadnji strani slik pričajo o okoliščinah, v katerih se je umetnina nahajala, in o tem, po kakšnih poteh je potovala. Te oznake lahko zato pomagajo pri interpretaciji določenega dela, še posebej pa so važne pri delih, katerih zgodovine ne poznamo. V zadnjih petnajstih letih so bili raziskani številni primeri oznak na zadnji strani slik. Raziskava oznak slik v Strossmayerjevi galeriji je bila sprva osredotočena na slike iz donacije škofa Strossmayerja, v okviru projekta Transfer predmetov kulturne dediščine v regiji Alpe-Adria v 20. stoletju (TransCultAA; www.transcultaa.eu) pa je bila razširjena na slike, ki so v galerijo prispele v 20. stoletju, v zadnjem času še posebej na slike iz donacije Anteja Topića Mimare (1898–1987).

Ivan Ferenčak bo predstavil stanje raziskav in aktualne raziskave na zbirki slik iz Strossmayerjeve galerije s posebnim poudarkom na slikah iz donacije Anteja Topića Mimare. Na izbranih primerih bo predstavil različne vrste oznak in opozoril na možnosti, ki jih te oznake nudijo pri raziskovanju, in na probleme, ki pri tem nastajajo. Predavanje bo pokazalo, da je mogoče analizo oznak na zadnji strani slik povezati s celovito umetnostnozgodovinsko interpretacijo slike in s tem dobiti odgovore na vprašanja, ki se postavljajo pri tradicionalnem raziskovanju umetnosti.

Ivan Ferenčak (r. 1990) je diplomiral iz umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti zagrebške univerze. Vpisan je na doktorski študij humanističnih ved Univerze v Zadru. Kot asistent na mednarodnem projektu Transfer predmetov kulturne dediščine v regiji Alpe-Adria v 20. stoletju (TransCultAA) je zaposlen v Strossmayerjevi galeriji, kjer se ukvarja prav z donacijo Anteja Topića Mimare.

Predavanje bo v hrvaškem jeziku.

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam