A+ | A | A-

Naslov

Slovensko
umetnostnozgodovinsko društvo
(SUZD)
Aškerčeva cesta 2
SI-1000 Ljubljana
tel: (01) 241 12 10

dr. Sandra Bratuša: Problematika javnega kiparskega spomenika v samostojni Sloveniji
Ljubljana, Narodna galerija, 14. aprila 2015 ob 17.00.

Spoštovane kolegice in kolegi,

Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo vas vabi na predavanje dr. Sandre Bratuša z naslovom Problematika javnega kiparskega spomenika v samostojni Sloveniji: Evidenca, sistematizacija, klasifikacija in analiza kiparskih spomenikov na prostem v javnem, profanem prostoru na Slovenskem od leta 1991.

Predavanje bo v Narodni galeriji v torek, 14. aprila 2015 ob 17.00.

Povzetek

Sandra Bratuša se je osredotočila na problematiko javnega kiparskega spomenika v samostojni Sloveniji. S spomenikov skuša odstreti tančico nevidnosti in ovreči ali vsaj omajati množico predsodkov, nerazumevanja in neutemeljenega zavračanja spomeniškega kiparstva, ki so se globoko zakoreninili v kritiški, kiparski in širši javnosti. Na teoretskih dognanjih in konkretnih primerih dokazuje, da kiparski spomenik ni izumirajoča ali umetnostno drugorazredna zvrst. Nasprotno. Sodobni kiparski spomeniki so lahko vrhunska umetniška dela, tudi pri nas. Doktorska disertacija temelji na tezi, da je sodobno slovensko spomeniško kiparstvo v polju teorije umetnosti krivično prezrto, saj se lahko ponaša s primerljivim deležem kakovostnih rešitev z ozirom na vso ostalo sodobno umetniško produkcijo. Ker od srede 20. stoletja kiparski spomenik v Sloveniji ni bil obravnavan celostno in sistematično, skuša disertacija zapolniti teoretsko vrzel kot posledico vztrajnega odrinjanja kiparskega spomenika na rob in čez rob sodobne teoretske misli.

Doktorsko disertacijo s tem naslovom je avtorica zagovarjala na ALMA MATER EUROPAEA, INSTITUTUM STUDIORUM HUMANITATIS, Fakulteta za podiplomski humanistični študij Ljubljana, pri mentorju prof. dr. Juretu Mikužu, 2014.

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam