A+ | A | A-

Naslov

Slovensko
umetnostnozgodovinsko društvo
(SUZD)
Aškerčeva cesta 2
SI-1000 Ljubljana
tel: (01) 241 12 10

Arhitektura Balkana
Arhitektura kot pomemben kriterij pri opredelitvi Balkana kot raziskovalnega območja

Vabimo vas na predavanje dr. Carmen Popescu v četrtek, 15. oktobra 2009, ob 17.00 uri v knjižnico Urbanističnega inštituta RS (Trnovski pristan). Predavanje bo v angleškem jeziku.

Odnos med centri in perferijo je eno bistvenih vprašanj sodobnega zgodovinopisja, ki si prizadeva oblikovati nov pogled - bolj vključujoč, če ne bolj koherenten - na "prevladujoče zgodovinske razprave" na zahodu. Predavateljica bo na primeru balkanske arhitekture predstavila, kako se ta novi pogled oblikuje, in ob izbranih primerih opozorila na to, kako v njem še vedno veljajo dvojna merila: od arhitekture v centrih se pričakuje odličnost, na periferiji pa ustreznost.

Dr. Carmen Popescu je predavateljica na Univerzi Pariz I. (Sorbona) in na Fakulteti za umetnostno zgodovino Državne umetniške univerze v Bukarešti. Njeno raziskovanje je osredotočeno na arhitekturo v kontekstu nacionalne identitete in politike.

Predavanje soorganizirata Urbanistični inštitut RS in Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo. Predavanje je brezplačno.

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam