A+ | A | A-

Naslov

Slovensko
umetnostnozgodovinsko društvo
(SUZD)
Aškerčeva cesta 2
SI-1000 Ljubljana
tel: (01) 241 12 10

Slovenska umetnostna zgodovina in njeni producenti
Delovanje in družbena vloga strokovnjakov nekdaj in danes
6. posvet slovenskih umetnostnih zgodovinarjev
Prešernova dvorana SAZU, Novi trg 4, Ljubljana, 5.-6. december 2014

Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti skupaj z Oddelkom za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in Slovenskim umetnostnozgodovinskim društvom vabi na 6. posvet slovenskih umetnostnih zgodovinarjev, ki bo potekal 5. in 6. decembra 2014 v Ljubljani. Tema posveta je:

Slovenska umetnostna zgodovina in njeni producenti: Delovanje in družbena vloga strokovnjakov nekdaj in danes

Program simpozija je dostopen na spletni strani:
http://uifs.zrc-sazu.si/sl/dogodki/6-posvet-slovenskih-umetnostnih-zgodovinarjev#v

V okviru simpozija bo potekal tudi občni zbor SUZD, ki se bo začel ob 9. uri in nadaljeval ob 12. uri.

Dnevni red in gradivo sta dostopna na spletni strani:
http://www.suzd.si/zbornik/474-obcni-zbor-2014

 

Lepo vabljeni!

Novinarska konferenca

Obvestilo Slovenskega umetnostnozgodovinskega društva o nasilnem porušenju renesančnega stavbnega krila dvorca Ravno polje in o ropanju, uničevanju, zanemarjanju in naglem propadanju nekaterih najpomembnejših spomenikov grajske dediščine v Sloveniji v zadnjem času

6. 2. 2013 ob 10h v Mestnem muzeju Ljubljana

 

Tam dol na ravnem polju,
stoji, stoji en bejli grad,
oj tam na ravnem polju
stoji jen beli grad.

Besedilo ene najbolj znanih slovenskih ljudskih pesmi od konca lanskega leta ne drži več. Na Ravnem polju od lanskega leta ni več kulturnozgodovinsko pomembnega gradu, ampak le še popolna razvalina.

Stoji, stoji polomljeni grad,
k nima oken, nima vrat...

Dvorec Ravno polje je od sedemdesetih let preteklega stoletja razglašen za kulturni spomenik, leta 1986 pa ga je vodilni slovenski raziskovalec grajske dediščine dr. Ivan Stopar uvrstil v izbor 90 najpomembnejših grajskih stavb v Sloveniji.

Razprodaja publikacij Slovenskega umetnostnozgodovinskega društva za člane društva:

 

Komplet publikacij  ...........................................................                          35€

V kompletu so:

Zbornik za umetnostno zgodovino
1965, 1972, 1973, 1974-76, 1977, 1978-79, 1980, 1982, 1983,1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993, 1994, 1995-96, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003,

2005, 2006, 2007

 

•Posebne izdaje društva:
Arhitekt Jože Plečnik v Prekmurju
Umetnostna zgodovina in spomeniško varstvo

Zbornik za Staneta Bernika
Zbornik za Špelco Čopič

 

Posamezna številka zbornika od 1965 do 2007 ...............................           1€
Posamezna številka zbornika od 2008 do 2010 ................................          10€
Arhitekt Jože Plečnik v Prekmurju ...................................................           1€
Umetnostna zgodovina in spomeniško varstvo.................................           1€
Zbornik za Špelco Čopič...................................................................           1€
Zbornik za Staneta Bernika...............................................................           10€

 

Tina Košak, Popisi slik v zapuščinskih inventarjih: pomen dokumentiranja in kvantitativne analize

Četrtek, 9. februarja 2012, ob 18.00 v predavalnici 343 na ljubljanski Filozofski fakulteti

 

Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo in ljubljanski Oddelek za umetnostno zgodovino in vabita na predavanje dr. Tine Košak (Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta, ZRC SAZU) z naslovom Popisi slik v zapuščinskih inventarjih: pomen dokumentiranja in kvantitativne analize. Predavanje bo v četrtek, 9. februarja 2012, ob 18.00 v predavalnici 343 na ljubljanski Filozofski fakulteti.

Tema predavanja bodo zapuščinski inventarji in njihova vloga pri raziskovanju zgodnjenovoveških slikarskih zbirk; posebna pozornost bo posvečena pomenu kvantitativne analize popisov slik pri preučevanju zbirateljskih trendov in okusa.

Dr. Tina Košak je leta 2005 na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani diplomirala iz umetnostne zgodovine in angleškega jezika s književnostjo. Za diplomsko delo Almanachovi Kvartopirci. Stilna in ikonografska primerjava v okviru nizozemsko-flamskega slikarstva 17.  stoletja je prejela Prešernovo nagrado Filozofske fakultete. Podiplomski študij je na ljubljanski Filozofski fakulteti kot mlada raziskovalka Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta na ZRC SAZU nadaljevala s temo Žanrske upodobitve in tihožitja v plemiških zbirkah na Kranjskem in Štajerskem v 17. in 18. stoletju (mentor izr. prof. dr. Matej Klemenčič, somentorica doc. dr. Barbara Murovec) in ga jeseni 2011 tudi uspešno zaključila. Od leta 2010 sodeluje z Oddelkom za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, kjer kot asistentka vodi seminarske vaje pri predmetih Uvod v ikonografijo in Pisni viri za umetnostno zgodovino.

Občni zbor SUZD za leto 2011
Narodni muzej Slovenije - Metelkova, Maistrova 1, Ljubljana, 31. januarja 2012, ob 10.00.

 

Spoštovane članice in člani društva,kot je bilo napovedano, bo v torek, 31. januarja 2012, volilni občni zbor društva v prostorih Narodnega muzeja na Metelkovi. Zbrali se bomo ob 10.00, a ker občni zbor predvidoma ne bo sklepčen, bomo v skladu s 36. členom statuta njegov pričetek preložili za najmanj 30 minut. V tem času si bomo s kolegico Blaženko First ogledali razstavo Lirično – bizarno – dvoumno. Evropska manieristična grafika, nato pa bomo nadaljevali z občnim zborom.Predlog dnevnega reda občnega zbora je naslednji:

1.    Izvolitev verifikacijske komisije
2.    Izvolitev predsedstva
3.    Izvolitev zapisnikarja in dveh overoviteljev
4.    Poročilo o delu in finančno poročilo za leto 2011
5.    Poročilo Nadzornega odbora
6.    Načrti za leto 2012
7.    Izvolitev volilne komisije
8.    Volitve predsedstva in izvršnega odbora SUZD
9.    RaznoPo zaključenem uradnem delu bomo imeli manjšo pogostitev v prostorih muzeja, na koncu pa vas vabimo še na ogled Muzeja sodobne umetnosti pod vodstvom mag. Adele Železnik.Veseli bi bili, če bi nam po elektronski pošti do ponedeljka dopoldne poslali potrditev udeležbe, da bomo lahko predvideli pogostitev, obenem pa do tedaj čakamo Vaše predloge za novo vodstvo društva (za predsednika/co, podpredsednika/co in člane izvršnega in nadzornega odbora).

Lep pozdrav,


Matej Klemenčič, predsednik SUZD.Volilni občni zbor in ponovoletno srečanje v torek, 31. januarja 2012

Spoštovane kolegice in kolegi,

v teh januarskih dneh smo si člani Slovenskega umetnostnozgodovinskega društva običajno zaželeli zdravo, srečno in uspešno leto na ponovoletnem srečanju, ki smo ga povezali z ogledom kakšne od razstav. Ker smo se na zadnjem občnem zboru jeseni 2010 dogovorili, da bomo naslednji občni zbor zaradi potrjevanja letnih poročil premaknili na januar 2012, bo letošnje ponovoletno srečanje hkrati tudi občni zbor, tokrat celo volilni: tako predsedniku kot podpredsednici se izteče drugi, zadnji mandat, prav tako pa tudi nekaterim članom in članicam izvršnega odbora.

V torek, 31. januarja 2012 se bomo zato ob 10.00 zbrali v prostorih Narodnega muzeja na Metelkovi, kjer si bomo pod vodstvom kolegice Blaženke First ogledali razstavo Lirično - bizarno – dvoumno. Evropska manieristična grafika, obenem pa izvolili novo vodstvo društva: predsednika/predsednico, podpredsednika/podpredsednico in devet članov/članic izvršnega odbora in nadzornega odbora SUZD. Natančnejši dnevni red občnega zbora Vam bomo poslali naslednji teden, predloge za kandidate pa prosim pošljite do ponedeljka, 30. januarja na društveni naslov (lahko tudi po elektronski pošti na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

Z lepimi pozdravi,

izr. prof. dr. Matej Klemenčič
predsednik SUZD

P.s.: Na spletni strani SUZD si že od konca leta lahko preberete novo številko Biltena SUZD, ki poleg vrste ocen in predstavitev vsebuje tudi dva kratka znanstvena prispevka, ki sta nastala kot rezultat priprave proseminarja na ljubljanskem oddelku za umetnostno zgodovino. Na spletni strani pa je sedaj tudi povezava na skupino SUZD na omrežju Facebook, kjer lahko sami opozorite kolegice in kolege na dogodke, ki jih pripravljate v vaših ustanovah. Skupina ima trenutno natanko sto članov, upamo pa, da se bo ta številka hitro povečevala.

Arhitekturna zgodovina. Med starim in novim
Tretji bienalni posvet o arhitekturni zgodovini

 

Vabimo vas na znanstveni simpozij Arhitekturna zgodovina. Med starim in novim, ki bo potekal od 24. do 26. novembra 2011 v prostorih Restavratorskega centra na Poljanski 40 v Ljubljani. Že tretji bienalni posvet organizirajo Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Zavod za gradbeništvo Slovenije.

Simpozij se bo začel v četrtek, 24. novembra ob 18h, s slavnostno otvoritvijo in predstavitvijo prvega simpozijskega zbornika Arhitekturna zgodovina ter z okroglo mizo Med starim in novim v arhitekturi danes, na kateri bodo sodelovali priznani arhitekti, konservatorji in umetnostni zgodovinarji.Tako kot prvi dve je tudi tretje srečanje namenjeno povezovanju različnih strok, ki se ukvarjajo z arhitekturno zgodovino ter arhitekturo in urbanizmom, t.j. umetnostnim zgodovinarjem, arhitektom, konservatorjem itd. Izpostavljen bo odnos do starejše arhitekture tako danes kot v preteklih obdobjih: odnos javnosti do novogradenj in starejše arhitekture, odzivanje arhitektov in naročnikov na obstoječe starejše arhitekture pri načrtovanju novih, citiranje starejših oblik, pa tudi vprašanja, povezana z restavratorskim in konservatorskim delom (tudi v preteklosti), še posebej pri intervencijah v spomeniško gradivo.

Za več informacij se lahko obrnete na elektronski naslov: arhitekturna.zgodovina@gmail.com.
Vrtna arhitektura 18. stoletja v srednji Evropi

Slovensko konservatorsko društvo vabi na enodnevni mednarodni  znanstveni simpozij o vrtni arhitekturi 18. stoletja v srednji Evropi - Dornava 2011.

Simpozij se bo odvijal 18. novembra 2011 v slavnostni dvorani dvorca Dornava pri Ptuju s pričetkom ob 9. uri.

Prijave sprejemajo na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. do srede, 16.11. 2011.

Program simpozija na ogled na strani društva: http://www.zvkds.si/sl/novice/

Predavanje Xavierja Dectota

Vabilo na predavanje direktorja muzeja Louvre-Lens, v ponedeljek, 26. septembra 2011, ob 18:00 v Narodni Galeriji.

V sklopu ciklusov predavanj Sodobni pristopi v francoskih muzejih bo predaval Xavier Dectot, direktor muzeja Louvre-Lens. Muzej Louvre-Lens je produkt skupne želje regije Nord-Pas de Calais in Muzeja Louvre in uteleša politiko demokratizacije in decentralizacije, kakor jo vidijo in vodijo država in lokalne skupnosti v Franciji. Muzej Louvre prihaja v mesto Lens v vseh svojih oblikah in z vsemi svojimi dejavnostmi : predstavil se bo nek drugačen Louvre, ki pa je nedvomno zazrt v prihodnost, kar sodobna arhitektura muzejskih prostorov tudi jasno potrjuje.

 

Plačilo članarine v poletnih mesecih

Zaradi letnih dopustov bo v času od 25.7. do 16.8. vplačilo članarine za SUZD mogoče le preko položnice in po elektronski poti, potrjevanje članskih izkaznic pa do 22. julija in ponovno spet od 17. avgusta naprej.

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam