A+ | A | A-

Naslov

Slovensko
umetnostnozgodovinsko društvo
(SUZD)
Aškerčeva cesta 2
SI-1000 Ljubljana
tel: (01) 241 12 10

Interdisciplinarni simpozij
Neznano in pozabljeno iz 18. stoletja na Slovenskem

od 9. do 11. decembra 2010

Na Slovenskem bo to prvi tovrstni simpozij o »razsvetljenskem« stoletju sploh, zato puščamo pri izboru tem široke možnosti. Potekal bo v Ljubljani, organizirata ga Slovensko društvo za preučevanje 18. stoletja (SD18) in Znanstvenoraziskovalni center SAZU.
Prispevki naj bodo v prvi vrsti izvirna znanstvena dela, ki predstavljajo nova spoznanja in odkritja, in šele nato znanstveni pregledi. V poštev pridejo pojavi, procesi, tokovi, trendi ipd., posebej značilni za »dolgo 18. stoletje« na slovenskih tleh in v njegovi neposredni soseščini. Tak primer je, denimo, proces, ki se je v tem času bodisi začel bodisi končal ali doživel vrhunec in je tipičen za obravnavano obdobje, četudi je trajal daljši čas.
V ospredju naj bodo problemi in pojavi, ki so zanimivi, ker so manj znani, slabo raziskani, že predolgo odprti ali celo povsem neznani (nova odkritja). Problematika naj ne bo vezana na ozko območje, kraj, osebnost, posamezno literarno ali glasbeno delo oziroma umetniško stvaritev, marveč na »širši pojav«. Ko gre za predstavitev pomembnega odkritja (umetniško delo, arhivski vir ipd.), naj bo to obravnavano v ustrezno širokem kontekstu.
Delovni jeziki simpozija bodo poleg slovenščine nemščina, angleščina, hrvaščina in italijanščina.
Prispevki bodo recenzirani in objavljeni v monografski publikaciji.

Veselilo nas bo, če se boste z aktivno udeležbo odzvali našemu vabilu in nas o svoji nameri čimprej obvestili.
Dodatne informacije lahko dobite pri vodjih sekcij SD 18 (http://sd18.zrc-sazu.si/).

Referente prosimo, da do 1. marca 2010 sporočijo okvirno temo referata s kratkim povzetkom (do pol strani) na enega od spodnjih naslovov:
- doc. dr. Andrej Hozjan, Filozofska fakulteta Maribor, Oddelek za zgodovino, Koroška cesta 160, Maribor, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
- doc. dr. Boris Golec, ZRC SAZU, Zgodovinski inštitut Milka Kosa, Novi trg 2, 1000 Ljubljana, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

doc. dr. Andrej Hozjan
vodja programskega odbora

doc. dr. Boris Golec
predsednik SD 18


Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam