A+ | A | A-

Naslov

Slovensko
umetnostnozgodovinsko društvo
(SUZD)
Aškerčeva cesta 2
SI-1000 Ljubljana
tel: (01) 241 12 10

Ogled Giorgionejeve razstave
Castelfranco in Treviso
Nedelja, 7. marec 2010

V Slovenskem umetnostnozgodovinskem društvu se pridružujemo vabilu Slovenskega konservatorskega društva na enodnevni izlet v Italijo na ogled razstave renesančnega slikarja Giorgoneja pod vodstvom prof. dr. Jureta Mikuža.

 

Giorgio Barbarelli da Castelfranco (1477/8—1510) oziroma Giorgione je mitični umetnik beneške renesanse in poleg Tiziana, Tintoretta ter Veroneseja njen glavni predstavnik. O njegovem kratkem življenju poznamo le nekaj dejstev, ohranjenih del, ki so gotovo njegova, pa je morda kakih deset. Vendar so ta dejstva dovolj zanimiva in slike tako kvalitetne, obenem pa polne ugank, da se je začela legenda o njem širiti že takoj po smrti. Je poleg Leonarda največji mojster občutenja krajine, v katero harmonično postavlja človeške like in čutne ženske akte. Je virtuoz barve in prefinjene poteze ter verjetno prvi umetnik, ki ni slikal samo po naročilu.
Castelfranco Veneto je majhno srednjeveško mestece, ki ga imajo tudi za dvojčka sosednjega mesta Cittadelle. Najbolj znan prebivalec Castelfranca je bil renesančni slikar Giorgione, zato je mesto ob 500 letnici njegove smrti pripravilo razstavo, ki postavlja njegovo življenje in delo v širok umetniški, kulturni in zgodovinski kontekst časa in prostora, v katerih je deloval.
Treviso je prav tako obzidano mesto, ki je stoletja igralo obrambno vlogo Benetk. Značilne so dobro ohranjene palače okrašene s freskami, številne cerkve, vodni kanali, mlini. Mesto je tudi znan po dobri kulinariki; imenujejo ga prestolnica rdečega radiča.
Program izleta:
Odhod avtobusa iz Ljubljane ob 7.30 uri (Trg francoske revolucije pred Križankami). Vožnja čez mejni prehod Fernetiči v Italijo do Giorgionejevega rojstnega kraja Castelfranco. Najprej ogled tega majhnega zelo dobro ohranjenega srednjeveškega mesta; obzidje, glavni trg, stolnica, Giorgionejev kip ... Obiskali bomo tudi mestno gledališče Teatro Accademico. Narejeno je po načrtih Francesca Maria Pretija, avtorja številnih cerkva (stolnica v Castelfrancu) in posvetnih stavb, med katerimi je najbolj znana Villa Pisani v kraju Stra. Sledi ogled Giorgionejeve razstave v hiši, ki je zaradi ohranjenega friza, ki ga je v njej naslikal Giorgione, imenovana Casa Giorgione.
Po ogledu razstave vožnja do Trevisa, mesta, ki je žal mnogokrat v senci Benetk, vendar je prav tako zanimivo. Sprehod skozi staro mestno jedro in ogled najpomembnejših znamenitosti: glavni trg z ložo, mestna hiša, okrašene palače s freskami, cerkve in Teatro Comunale, ki je med lepšimi v državi.
Pozno popoldan povratek proti domu, prispeli bomo v večernih urah.
Cena: 54 € vključuje prevoz s sodobnim turističnim avtobusom, oglede po programu, vstopnino na razstavo Giorgione, ogled dveh gledališč, strokovno vodstvo prof. dr. Jureta Mikuža, vodenje turističnega vodnika, osnovno zavarovanje potnikov in organizacijo izleta.
Rok prijave je do konca februarja oziroma do zasedbe mest.
Minimalno število potnikov je 40.
Informacije in prijave:
M a o n a P o r t o r o ž, Obala 14b, 6320 Portorož, tel: 05 674 0363, faks: 05 674 0364, www.maona.si, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Delovni čas ob delavnikih 9.00—16.00.
Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam