A+ | A | A-

Ocene in predstavitve

Vesna KAMIN KAJFEŽ
Tiepolo a Trieste: I disegni del Museo Sartorio
[Tiepolo v Trstu: risbe iz zbirke Musea Sartorio]
Razstava Civico Musea Sartorio di Trieste, avtorici Lorenza Resciniti in Francesca Nodari; Trst/Trieste, Museo Sartorio, 16. december 2012–7. april 2013

Bilten21KaminKajfezTrstSl01Bilten21KaminKajfezTrstSl02

Civico Museo Sartorio di Trieste hrani eno najpomembnejših zbirk risb Giambattiste Tiepola (1696–1770), saj ima kar 254 posameznih listov, kar ga postavlja ob bok londonskemu Victoria & Albert Museumu, Kupferstichkabinettu v Stockholmu in muzeju Pierpont Morgan Library v New Yorku. Na razstavi Tiepolo v Trstu: risbe iz zbirke Musea Sartorio avtoric Lorenze Resciniti in Francesce Nodari je tako mogoče videti del njegove zbirke, tj. 140 risb različnih motivov, razdeljenih na 13 ikonografskih sklopov – od pripravljalnih risb za Tiepolove freske, risb z mitološkimi in sakralnimi motivi, študij različnih karakterjev, karikatur, predmetov do risb živali. Znotraj posameznega sklopa so risbe urejene kronološko, kar nam tako omogoča vpogled v Tiepolov razvoj od zgodnjih dvajsetih let 18. stoletja do njegovega odhoda v Španijo. Na razstavi je poleg Tiepolovih risb razstavljenih tudi pet, ki jih pripisujejo njegovemu sinu Giandomenicu (1727–1804). Tržaško razstavo so pripravili ob robu velike razstave v Villi Manin v Passarianu z naslovom Giambattista Tiepolo: Luce, forma, colore, emozione (avtorji Giuseppe Bergamini, Alberto Craievich in Filippo Pedrocco), ki si jo lahko ogledamo do 7. aprila 2013.
Obsežna zbirka Tiepolovih risb je v vilo Sartorio prišla že leta 1910 kot dar Giuseppa Sartoria zadnji lastnici baronici Anni Segrè Sartorio (1861-1946), ki je mestu v oporoki zapustila vilo z njenimi bogatimi zbirkami. Žal na razstavi ni kataloga, ki bi predstavil celotno zbirko risb; obiskovalec prejme kratek povzetek razstavljenih del z glavnimi poudarki. Poleg razstave, ki je v glavnem salonu v drugem nadstropju, je vredna ogleda tudi Tiepolova slika Marija s pasom in svetniki, ki je prvotno krasila glavni oltar piranske cerkve Marije Tolažnice in je od leta 2006 razstavljena v sklopu umetnin, ki so bile leta 1940 odpeljane v Italijo.

Slikovno gradivo:
1. Plakat razstave Tiepolo a Trieste: I disegni del Museo Sartorio
2. Pogled na postavitev razstave (foto http://triestemusei.blogspot.com/2013/01/mostre-in-corso-i-disegni-di-tiepolo.html#!/2013/01/mostre-in-corso-i-disegni-di-tiepolo.html)

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam