A+ | A | A-

Priznanje Izidorja Cankarja: izr. prof. dr. Marjeta Ciglenečki, izr. prof. dr. Polona Vidmar in prof. dr. Janez Hӧfler

 alt

Priznanje Izidorja Cankarja za leto 2013 prejmejo izr. prof. dr. Marjeta Ciglenečki, izr. prof. dr. Polona Vidmar in prof. dr. Janez Hӧfler za organizacijo in izvedbo mednarodnega projekta Umetnost okrog 1400.

 

Na Univerzi v Mariboru je v organizaciji Filozofske fakultete UM in Slovenskega umetnostnozgodovinskega društva ter pod pokroviteljstvom Mednarodnega odbora za umetnostno zgodovino (CIHA) leta 2011 potekal znanstveni simpozij Umetnost okrog 1400. Globalni in regionalni pogledi. Simpozij in izdaja zbornika sta po svojem pomenu, tako v znanstvenem pogledu kot v smislu mednarodne uveljavitve stroke, presegla lokalne okvire ter v marsičem postavila nove standarde za preučevanje umetnosti okrog leta 1400 in razmišljanje o njej. Obdobje je eno najodličnejših poglavij evropske umetnosti z vrhunci tudi na območju severovzhodne Slovenije. Simpozij se je posvetil vprašanjem o prenosu slogovnih značilnosti in ikonografskih motivov, o vplivih naročnikov, o ekonomskih in socialnih razmerah za oblikovanje Evrope regij ter vpogledu v recepcijo umetnosti iz časa okrog leta 1400. V okviru tega projekta je bila slovenska umetnostna dediščina primerno umeščena na zemljevid evropske umetnosti mednarodnega gotskega sloga.

 

Slikovno gradivo:

1. Izr. prof. dr. Marjeta Ciglenečki, izr. prof. dr. Polona Vidmar in prof. dr. Janez Höfler (foto Matija Pavlovec. Z dovoljenjem Moderne galerije, Ljubljana)

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam