A+ | A | A-

Nagrada Izidorja Cankarja: red. prof. dr. Jure Mikuž

Bilten32-35CankarjeveMikuz01Bilten32-35CankarjeveMikuz02

Jure Mikuž je več kot štiri desetletja intenzivno navzoč v slovenskih raziskovalnih, pedagoških in znanstvenih krogih, kjer se je uveljavil kot pronicljiv kritik, so-oblikovalec kulturno-političnega prizorišča in teoretik, ki je s svojim delom razširil metodološki repertoar slovenske umetnostne zgodovine. Na njegovi poklicni poti kaže izpostaviti Moderno galerijo v Ljubljani, kjer je deloval kot kustos in direktor, v letih 1992–1993 je bil namestnik ministra za kulturo, hkrati pa se je habilitiral za univerzitetnega učitelja. Več let je predaval na zasebni Fakulteti za podiplomski humanistični študij, sodeloval je pri pisanju študijskega programa umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, trenutno pa predava na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani.

Že v času študija je zavzel kritično stališče do stanja umetnostnozgodovinske stroke na Slovenskem. Vztrajal je na primerjavah moderne slovenske likovne tvornosti s sočasno zahodnoevropsko produkcijo in pri umeščanju opusov slovenskih umetnikov v najširši kontekst. Redna študijska potovanja v Pariz in Združene države Amerike so pomagala širiti njegova raziskovalna obzorja; v raziskovanje vidnega vključuje psihoanalizo ter kulturno in zgodovinsko antropologijo. Monografije Podoba roke (1983), Nema zgovornost podobe: Telo in slovenska umetnost (1995), Zrcaljena podoba : Ogledalo in zunanjost polja (1997) ter Kri in mleko: Sugestivnost podobe (1999) in zbirki razprav Pogledati – gledati, videti – uvideti. Zgodovinsko-antropološke študije (2011) in Poti k razumevanju podobe (2014) se umeščajo na področje antropologije likovnega in obravnavajo gradivo v širokem kronološkem razponu. V težnji, da bi slovenskim bralcem približal najboljše dosežke umetnostne zgodovine, ki se po svetu oplaja s poglobljenimi metodološkimi razpravami, je sodeloval pri programskem oblikovanju knjižne zbirke Studia humanitatis in za posamezne edicije prispeval uvodne študije.

Njegove hermenevtične študije in razprave so uvedle psihoanalizo ter kulturno in zgodovinsko antropologijo v slovenski strokovni diskurz v raziskovanju vidnega. Slovensko likovno dediščino je tako aktualiziral v mednarodnem prostoru z objavami in pedagoškim delom kot vabljen predavatelj na uglednih univerzah. Doma sta stroka in javnost njegove metodološke posodobitve pogosto spremljala prej z nelagodjem, kot z naklonjenostjo ne le zaradi selektivnosti, ki je med drugim potlačila razpravo o koncu umetnostne zgodovine, temveč tudi zaradi zahtev po interdisciplinarni razširitvi intelektualnega prostora. Jure Mikuž je s svojim metodološkim pristopom vzpostavil visoke kriterije, ki pozivajo k večji odprtost naše stroke in tudi k večjim pričakovanjem glede umetnostnozgodovinskega raziskovalnega dela na Slovenskem.

 

Prof. dr. Jure Mikuž prejme Nagrado Izidorja Cankarja v letu 2015 za izjemen prispevek k metodologiji umetnostnozgodovinskega raziskovanja na Slovenskem.

 

Slike:

1. Red. prof. dr. Jure Mikuž in predsednik društva dr. Andrej Smrekar (foto Matija Pavlovec. Z dovoljenjem Moderne galerije, Ljubljana).

2. Red. prof. dr. Jure Mikuž in predsednik društva dr. Andrej Smrekar (foto Matija Pavlovec. Z dovoljenjem Moderne galerije, Ljubljana).

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam