A+ | A | A-

Priznanje Izidorja Cankarja: izr. prof. dr. Tine Germ

 

Bilten32-35CankarjeveGerm01

 

Tine Germ je kvas oddelka za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani. Na tej fakulteti je diplomiral, doktoriral in sedaj predaja svoje znanje, izpopolnjeno v različnih evropskih centrih. Zaveda se, da je potrebno študijske cilje postavljati visoko, vendar na skrbno postavljenih temeljih. Eden temeljev umetnostne zgodovine je, že vse od osamosvojitve te vede, posebej z znamenitima Warburgom in Panofskim, ikonografija. Je most med notranjo podobo, plastenjem umetnine in gledalcem, je abeceda razbiranja oblik in barv. Ikonografija povezuje terminologijo in teorijo. Profesor, ki spodbuja samostojna obzorja svojih študentov, ve, da ti ne potrebujejo samo podob, medmrežja in predavanj, nujni so tiskani priročniki. Germ je korak za korakom širil svoje poznavanje skritih pomenov igralnih kart, rastlin, števil, živali in svoje znanje v knjižni obliki predajal vsem. Posebej za študente pa je pripravil priročnik, Uvod v ikonografijo. Če je ta v prvi izdaji in ponatisu dopolnil vrzel na enem ključnih področjih umetnostne zgodovine, je zadnja izdaja leta 2014 potrdila, da je ikonografija pomembna kulturna dobrina za vse nas.

Izr. prof. dr. Tine Germ prejme Priznanje Izidorja Cankarja v letu 2015 za prispevek k strokovnemu spoznavanju ikonografije in njenemu posredovanju zainteresirani javnosti.

 

Slike:

1. Red. prof. dr. Samo Štefanac prevzema od predsednik društva dr. Andreja Smrekara priznanje izr. prof. dr. Tinetu Germu (foto Matija Pavlovec. Z dovoljenjem Moderne galerije, Ljubljana).

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam