A+ | A | A-

Priznanje Izidorja Cankarja: red. prof. dr. Matej Klemenčič

Bilten32-35CankarjeveKlemencic01

Matej Klemenčič, docent od leta 2002 in nato profesor na Oddelku za umetnostno zgodovino Univerze v Ljubljani svoje raziskovalno delo posveča baročni plastiki širšega prostora med Alpami in Jadranom. Vstop v tako zarisano raziskovalno polje mu je zagotovilo raziskovanje življenja in dela Francesca Robbe. Prof. Klemenčič se je razvil v vodilnega poznavalca beneškega kiparstva 17. in 18. stoletja v mednarodnem merilu. Prav odlično poznavanje beneškega in italijanskega kiparstva je omogočilo, da je z monografijo o Francescu Robbi, ki je izšla leta 2013 pri Umetniškem kabinetu Primoža Premzla, kiparja prepričljivo umestil v mednarodni kontekst in ovrednotil njegovo delo v okoljih, v katerih je deloval. S tem je več kot pol stoletja po zadnji izčrpnejši kiparjevi monografski študiji oskrbel standardno monografijo, v kateri je združil nova in v znatnem delu svoja lastna spoznanja. S svojo izčrpnostjo in strokovno odličnostjo bo knjiga dobro dolgo ostala referenčna literatura o pri nas udomačenem kiparju in kiparstvu njegovega časa.

 

Red. prof. dr. Matej Klemenčič prejme Priznanje Izidorja Cankarja v letu 2015 za monografijo Francesco Robba (1698–1757). Beneški kipar in arhitekt v baročni Ljubljani.

 

Slike: 1. Red. prof. dr. Matej Klemenčič in predsednik društva dr. Andrej Smrekar (foto Matija Pavlovec. Z dovoljenjem Moderne galerije, Ljubljana).

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam