A+ | A | A-

Častno priznanje Izidorja Cankarja: Anton Biloslav

Bilten32-35CankarjeveBiloslav01

Galerijska pot Antona – Tonija Biloslava se je začela leta 1972 z zaposlitvijo v koprski galeriji Meduza. Dve leti zatem je sprejel vodstvo novo ustanovljenega javnega zavoda Obalne galerije Piran, ki ga je vodil skoraj štirideset let. S podporo ambiciozno zastavljenega razstavnega programa, ki ga je vsebinsko oblikoval kustos Andrej Medved, se je ta, osrednja likovna ustanova na Primorskem kmalu dinamično vpela v aktualna mednarodna dogajanja in v osemdesetih letih prejšnjega stoletja postala pomemben referenčni center na področju sodobne likovne umetnosti. Vzporedno s predstavljanjem primorske, slovenske in tuje umetniške produkcije je Biloslav spodbujal bogatenje obstoječih likovnih zbirk in nastajanje novih, med katerimi nedvomno izstopa Zbirka sodobne slovenske likovne umetnosti po letu1976.

Ob tradicionalnih mednarodnih prireditvah Obalnih galerij Piran velja izpostaviti njegove napore pri realizaciji Piranskih dni arhitekture od leta 1983 ter dejavne vloge, ki jo je od leta 1977 imel pri organiziranju mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva v Portorožu. Potem ko so po skorajda treh desetletjih delovanja ostali trije omagali, je Toni Biloslav ob podpori lokalne skupnosti in pokroviteljev vztrajno nadaljeval in ohranil kontinuiteto kiparskih simpozijev Forme vive kot celote. Njegova prizadevanja za vzpostavitev in pri vodenju slovenske Galerije A+A v Madridu leta 1992 in ob nadaljevanju v Benetkah, predstavljajo uspešno poglavje na področju slovenske in mednarodne galerijske dejavnosti, ki pa se je žal tudi zaključilo. Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo njegovemu spominu podeljuje častno priznanje Izidorja Cankarja.

 

Anton Biloslav † prejme Častno priznanje Izidorja Cankarja v letu 2015 za uspešno vodenje Obalnih galerij, Forme vive v Portorožu, Piranskih dni arhitekture, Galerije A+A v Madridu in Benetkah ter sooblikovanje Zbirke sodobne umetnosti.

 

Slike:

1. Gospa Neda Milkovič od predsednika društva dr. Andreja Smrekarja prevzema častno priznanje gospoda Antona Biloslava (foto Matija Pavlovec. Z dovoljenjem Moderne galerije, Ljubljana).

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam