A+ | A | A-

Naslov

Slovensko
umetnostnozgodovinsko društvo
(SUZD)
Aškerčeva cesta 2
SI-1000 Ljubljana
tel: (01) 241 12 10

Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo (SUZD) je prostovoljno, samostojno in nepridobitno stanovsko združenje umetnostnih zgodovinarjev in drugih v stroki aktivni delavcev, ki se združujejo zaradi skupnih interesov pri preučevanju, poglabljanju, utrjevaju in pospeševanju umevanja slovenske in svetovne umetnostne zgodovine ter varovanja kulturne dediščine. Društvo deluje v javnem interesu. Svoje poslanstvo uresničuje v sodelovanju s posamezniki, združenji, ustanovami in drugimi organizacijami ter državnimi organi doma in v tujini. SUZD je član mednarodnega strokovnega združenja umetnostnozgodovinskih društev CIHA (Comité  international d´histoire de l´art).

Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo je bilo registrirano 26. februarja 1921, z delovanjem pa je začelo na prvem občnem zboru 30. aprila istega leta. Pobudo za ustanovitev društva je dal Izidor Cankar, eden od utemeljiteljev slovenske umetnostnozgodovinske stroke.

Od ustanovitve so v društvu aktivno sodelovali domala vsi pomembnejši slovenski umetnostni zgodovinarji. Z izdajanjem lastnega glasila, kjer so objavljene nekatere temeljne raziskave domače umetnosti, pripravljanjem umetnostnih topografij, s predavanji ter ogledi kulturnih spomenikov doma in v tujini je Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo postalo najpomembnejši dejavnik pri razvijanju in utrjevanju slovenske umetnostne zgodovine. Ta si je ves čas prizadevala ne le za preučevanje domačega likovnega ustvarjanja, ampak tudi za ohranjanje njegovih kulturno zgodovinsko pomembnih dosežkov.

Osnovni podatki
Polno ime:
Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo
Naslov:
Aškerčeva cesta 2
Kraj:
1000 Ljubljana
Država:
Slovenija
IDD za ddv:
25882112
Telefon:
(01) 241 12 10

E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Spletni naslov:
www.suzd.si
TRR:
SI56 0201 0001 5640 440

Organi društva

Predsednik: dr. Helena Seražin
Podpredsednik: dr. Katra Meke
Izvršni odbor: red. prof. dr. Matej Klemenčič, dr. Gorazd Bence, Goran Milovanović, doc. dr. Mija Oter Gorenčič, doc. dr. Katarina Šmid, Milena Koren Božiček, Tina Ponebšek, Katja Ogrin, dr. Asta Vrečko (izstopila)
Tajnica: Tjaša Debeljak Duranović
Nadzorni odbor: mag. Mojca Jenko, dr. Andrej Smrekar, dr. Tina Košak
Častni člani
Viktor Steska
† Matej Sternen
† prof. dr. Izidor Cankar
† prof. dr. France Stele
† prof. dr. Vojeslav Mole
† dr. Emilijan Cevc
prof. dr. Špelca Čopič
dr. Cene Avguštin
† prof. dr. Nace Šumi
† prof. dr. Sergej Vrišer
dr. Anica Cevc
† mag. Mirko Kambič
† dr. Ivan Stopar
† prof. dr. Stane Bernik
dr. Ksenija Rozman
prof. dr. Janez Höfler
prof. dr. Tomaž Brejc

Letna poročila
Letna poročila SUZD so objavljena v Zborniku za umetnostno zgodovino. Od leta 2006 so poročila dostopna tudi na spletnih straneh.
Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam