A+ | A | A-

Naslov

Slovensko
umetnostnozgodovinsko društvo
(SUZD)
Aškerčeva cesta 2
SI-1000 Ljubljana
tel: (01) 241 12 10

25. 10. 2021

Strokovna ekskurzija SUZD: Figura, ornamentika in oltarna arhitektura v kiparstvu Jožefa Holzingerja (1735–1797)

torek. 6. november 2021

oltar sv martina kamnica mali

Ž. c. sv. Martina v Kamnici (vir: https://zupnijakamnica.wordpress.com/cerkvi/cerkev-sv-martina/)

Na ekskurziji si bomo pod strokovnim vodstvom dr. Boštjana Roškarja, restavratorja iz Pokrajinskega muzeja Ptuj, pobliže ogledali izbrane oltarje mariborskega baročnega kiparja Jožefa Holzingerja. Seznanili se bomo z njegovim načrtovanjem in izdelavo oltarnih nastavkov in druge cerkvene opreme ter z metodologijo, ki omogoča natančnejšo atribucijo Holzingerjeve kiparske oltarne opreme.

Najprej bomo obiskali župnijsko cerkev sv. Martina v Kamnici pri Mariboru, nato župnijsko cerkev sv. Ruperta v Spodnji Volčini, ekskurzijo pa zaključili v župnijski cerkvi sv. Jerneja v Slovenski Bistrici, kjer bomo za udeležence organizirali tudi pozno kosilo. Če bosta po kosilu še volja in interes, si bomo ogledali še slovenjbistriško minoritsko cerkev, ki je le redko odprta za javnost.

Dr. Boštjan Roškar je restavrator v Pokrajinskem muzeju Ptuj in uveljavljen strokovnjak za altaristiko, ki je pred kratkim uspešno doktoriral na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru z doktorsko disertacijo »Figura, ornamentika in oltarna arhitektura v kiparstvu Jožefa Holzingerja (1735–1797)«. Širši in strokovni javnosti je znan predvsem po soorganizaciji razstav (skupaj s kustodinjo Tatjano Štefanič) Veščine in skrivnosti mizarskih mojstrov ter Veščine in skrivnosti orglarskih mojstrov.

Datum: 6.11.2021

Zbor: župnijska cerkev sv. Martina na Kamnici pri Mariboru ob 10.00.

Prevoz: z osebnimi avtomobili.

Udeležence lepo prosimo, naj do 4.11.2021 do 12.00 na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. javijo, ali se bodo ekskurzije udeležili z lastnim prevozom, ali pa prevoz potrebujejo, da se bomo lažje medsebojno uskladili. V vsakem primeru svoji prijavi dodajte svojo mobilno številko za kontakt. V prijavi navedite tudi, če ste vegetarjanec ali vegan zaradi prehrane. Stroške prevoza in kosila nosijo udeleženci.

*Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam