A+ | A | A-

Naslov

Slovensko
umetnostnozgodovinsko društvo
(SUZD)
Aškerčeva cesta 2
SI-1000 Ljubljana
tel: (01) 241 12 10

Društvo

9. 1. 2022

Nov spletni portal Alumni UL

Spoštovane članice in člani Slovenskega umetnostnozgodovinskega društva, 

Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani vse svoje nekdanje študente vabi k vpisu v nov spletni portal Alumni UL, ki združuje klube alumnov Univerze v Ljubljani in njihove člane. Na portalu lahko poiščete nekdanje sošolce, organizirate obletnico, predate svoje znanje naslednjim generacijam, prebrskate po objavljenih prostih delovnih mestih, poiščete nove poslovne priložnosti ali preverite katero od ugodnosti, ki jih lahko kot alumen Univerze v Ljubljani koristite pri partnerskih organizacijah.

Trenutno na portalu poteka tudi projekt "Alumni za študente", pri katerem lahko sodelujete kot mentor in enemu od študentov oddelka za umetnostno zgodovino (UL) za en dan ponudite vstop v vaše delovno okolje in mu na ta način osvetlite vaše delovno mesto ter pomagate pri izbiri karierne poti. 

Vsem želimo srečno in zdravo leto 2022!

alumni ul kop mala

24. 11. 2021

Spletno predavanje

Doc. dr. Franci Lazarini: Dvakrat postavljeno svetišče – Plečnikova cerkev sv. Cirila in Metoda za Bežigradom

torek, 30. 11. 2021 ob 18.00

Na povezavi: https://bit.ly/3CQK3Cy

Na predavanju bo predstavljeno manj znano Plečnikovo delo, župnijska cerkev sv. Cirila in Metoda za Bežigradom v Ljubljani, ki so jo v letih 1933–1934 prizidali baročni cerkvi sv. Krištofa. Na podlagi do sedaj večinoma spregledanega arhivskega gradiva bodo predstavljene okoliščine njenega nastanka, njena arhitektura in oprema ter umetniki in duhovniki, ki so zaslužni za sedanjo podobo svetišča. Eden od poudarkov pa bo tudi na docela izjemni usodi stavbe, saj so med letoma 1957 in 1958 zaradi gradnje Gospodarskega razstavišča obe cerkvi porušili, Plečnikovo stavbo pa nato na državne stroške ponovno postavili na drugi lokaciji.

18. 11. 2021

Spletno predavanje

Doc. dr. Neža Čebron Lipovec: Povojna arhitektura in urbanizem Kopra
torek, 23. 11. 2021 ob 18. uri

Na povezavi:  https://bit.ly/2Z3jA7c

Na predavanju bo predstavljena arhitekturnozgodovinska raziskava, ki osvetljuje predvsem samosvojo kronologijo in značilnosti  povojnega razvoja t.i. "slovenske obale". V severni Istri se je v dveh povojnih desetletjih vršilo več "metamorfoz", najbolj vidno med temi je preoblikovanje arhitekturne podobe priobalnega urbanega pasu. V prvem delu bodo predstavljena nova spoznanja o prvem povojnem desetletju, v času Svobodnega tržaškega ozemlja (1947-1954), ter vloga tega ob nastopu najvplivnejšega povojnega arhitekta Eda Mihevca ob koncu petdesetih let. Drugem delu bomo osvetlili ozadje Mihevčevega arhitekturnega izraza v primerjalnem kontekstu.

 

Poziv za prispevke: Razstavljanje na Slovenskem II

Spoštovane članice, spoštovani člani SUZD,
posredujemo poziv za prispevke.

Simpozij, 21. in 22. april 2022, Mestni muzej, Ljubljana

Številne častitljive obletnice vidnih slovenskih umetnostnih institucij in prvega namensko zgrajenega razstavišča za likovno umetnost so bile leta 2019 eden od povodov za organizacijo strokovnega srečanja Razstavljanje na Slovenskem: simpozij ob 110-letnici Jakopičevega paviljona. Dober odziv je pokazal, da tako strokovno kot širšo javnost zanima razmislek o naši več kot stoletni praksi rednega razstavljanja umetnosti, arhitekture in oblikovanja. Letos zato z drugo edicijo simpozija nadaljujemo poglobljeno raziskovanje teh vsebin.Simpozij se posveča mediju razstave in fenomenu razstavljanja likovne umetnosti, arhitekture in oblikovanja ter oblikovanju umetnostnega sistema na Slovenskem v srednjeevropskem okviru od 19. stoletja do danes. K prijavam spodbujamo vse, ki se s tovrstnimi temami ukvarjate v najrazličnejših kontekstih in področjih.

Zaželeni so prispevki, ki:
- obravnavajo skupinske in monografske razstave slovenske likovne umetnosti, arhitekture in oblikovanja tako na Slovenskem kot v drugih umetnostih središčih ali opazne mednarodne razstave in razstave tuje umetnosti pri nas;
- se – v danem geografskem okvirju – ukvarjajo s širšimi razstavnimi sklopi, na primer z razstavami izbranih institucij, umetnikov, kustosov ali kuratorjev, z vsebinsko ali kakodrugače povezljivimi ali primerljivimi razstavami, s cikličnimi razstavami in podobno;
- se osredotočajo na različne organizacijske okvirje razstav, od samoorganiziranih predstavitev umetnikov do večjih nacionalnih;
- raziskujejo tako sočasno recepcijo razstav kot tudi njihov daljnosežni vpliv oz. različna razmerja med razstavo in umetnostjo, politiko ter družbo;
- raziskujejo vlogo likovne umetnosti v različnih razstavnih postavitvah, ki niso prvenstveno razstave likovne umetnosti;
- se ukvarjajo s kulturnopolitičnim oz. institucionalnim okvirom razstav oz. razstavno politiko posameznih institucij;
- razmišljajo o razstavah kot sredstvu kulturne diplomacije.


Spodbujamo interdisciplinarni in primerjalni pristop v obravnavi izbranih razstav ter razstavnih praks, dobrodošli in dobrodošle ste z vsemi vsebinami, ki poglobljeno obravnavajo simpozijsko temo. Sprejemamo vse raziskovalne pristope in vsebine, a ne predstavitev lastnih umetniških ali kuratorskih razstavnih projektov. Referati naj bodo dolgi največ 20 minut. Za prijavo vas prosimo, da do 15. decembra 2021 pošljete v slovenščini ali angleščini povzetek prispevka (do 150 besed) in življenjepis (do 70 besed) na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. O izboru vas obvestimo sredi januarja 2022.

Simpozij je nastal v sodelovanju Muzeja in galerij mesta Ljubljana, Društva Igor Zabel za kulturo in teorijo, Koroške galerije likovnih umetnosti in Galerije Božidar Jakac ter Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU in Oddelka za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani v sklopu raziskovalnega projekta Likovno in arhitekturno razstavljanje med umetnostnimi in ideološkimi koncepti (ARRS 2020/1108).Organizacijski odbor: Alenka Gregorič (MGML), Andreja Hribernik (KGLU), Urška Jurman (DIZ), Martina Malešič (FF), Goran Milovanović (GBJ), Katarina Mohar (UIFS ZRC SAZU), Miha Valant (FF), Asta Vrečko (FF/GBJ) in Beti Žerovc (FF).

Simpozij finančno podpirata Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) in ERSTE sklad.

https://www.igorzabel.org/sl/novice/2021/poziv-simpozij

26. 10. 2021

Napovedujemo jesenski predavanji:

Doc. dr. Neža Čebron Lipovec: Povojna arhitektura in urbanizem Kopra
torek, 23. 11. 2021 ob 18. uri

 

Dr. Erika Bordon: Vrt kot prizorišče dialogov o lepoti in ljubezni v Dubrovniški republiki 16. stoletja
torek, 30. 11. 2021 ob 18. uri
Predavanje je prestavljeno v leto 2022.

25. 10. 2021

Strokovna ekskurzija SUZD: Figura, ornamentika in oltarna arhitektura v kiparstvu Jožefa Holzingerja (1735–1797)

torek. 6. november 2021

oltar sv martina kamnica mali

Ž. c. sv. Martina v Kamnici (vir: https://zupnijakamnica.wordpress.com/cerkvi/cerkev-sv-martina/)

Na ekskurziji si bomo pod strokovnim vodstvom dr. Boštjana Roškarja, restavratorja iz Pokrajinskega muzeja Ptuj, pobliže ogledali izbrane oltarje mariborskega baročnega kiparja Jožefa Holzingerja. Seznanili se bomo z njegovim načrtovanjem in izdelavo oltarnih nastavkov in druge cerkvene opreme ter z metodologijo, ki omogoča natančnejšo atribucijo Holzingerjeve kiparske oltarne opreme.

Najprej bomo obiskali župnijsko cerkev sv. Martina v Kamnici pri Mariboru, nato župnijsko cerkev sv. Ruperta v Spodnji Volčini, ekskurzijo pa zaključili v župnijski cerkvi sv. Jerneja v Slovenski Bistrici, kjer bomo za udeležence organizirali tudi pozno kosilo. Če bosta po kosilu še volja in interes, si bomo ogledali še slovenjbistriško minoritsko cerkev, ki je le redko odprta za javnost.

Dr. Boštjan Roškar je restavrator v Pokrajinskem muzeju Ptuj in uveljavljen strokovnjak za altaristiko, ki je pred kratkim uspešno doktoriral na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru z doktorsko disertacijo »Figura, ornamentika in oltarna arhitektura v kiparstvu Jožefa Holzingerja (1735–1797)«. Širši in strokovni javnosti je znan predvsem po soorganizaciji razstav (skupaj s kustodinjo Tatjano Štefanič) Veščine in skrivnosti mizarskih mojstrov ter Veščine in skrivnosti orglarskih mojstrov.

Datum: 6.11.2021

Zbor: župnijska cerkev sv. Martina na Kamnici pri Mariboru ob 10.00.

Prevoz: z osebnimi avtomobili.

Udeležence lepo prosimo, naj do 4.11.2021 do 12.00 na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. javijo, ali se bodo ekskurzije udeležili z lastnim prevozom, ali pa prevoz potrebujejo, da se bomo lažje medsebojno uskladili. V vsakem primeru svoji prijavi dodajte svojo mobilno številko za kontakt. V prijavi navedite tudi, če ste vegetarjanec ali vegan zaradi prehrane. Stroške prevoza in kosila nosijo udeleženci.

*Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

Posnetki predavanj Slovenskega umetnostnozgodovinskega društva

Ikonografska enigma gornjegrajskega pečata
doc. dr. Mija Oter Gorenčič, 11. maj 2021

povezava do posnetka (YouTube)

Neizmerni vrtni svet baronov Erberg in Zois v Dolu pri Ljubljani in Brdu pri Kranju
doc. dr. Ines Babnik, 18. maj 2021

povezava do posnetka (YouTube)

12. 9. 2021

Podelitev nagrade in priznanj Izidorja Cankarja

Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo Vas vljudno vabi na slavnostno podelitev nagrade in priznanj Izidorja Cankarja.

Podelitev bo v Avditoriju Moderne galerije, Cankarjeva 15, Ljubljana, v torek, 21. septembra 2021, ob 13. uri.

 

Vljudno prosimo, da navzočnost na slavnostni podelitvi potrdite do 16. septembra 2021 na E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. 

Za udeležbo na dogodku je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT.

_

Nagrado Izidorja Cankarja prejme dr. Ana Lavrič, znanstvena svetnica v pokoju, za življenjsko delo pri raziskovanju starejše likovne umetnosti na Slovenskem.

Priznanje Izidorja Cankarja v letu 2021 prejme zaslužna prof. ddr. Nataša Golob za monografijo Prvo stoletje Oddelka za umetnostno zgodovino.

Priznanje Izidorja Cankarja v letu 2021 prejmejo urednika in avtorji monografije Na robu: Vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji (1929–1941) / On the Brink: The Visual Arts in the Kingdom of Yugoslavia (1929–1941).

Častno priznanje Izidorja Cankarja v letu 2021 prejme Alenka Klemenc za prispevek k strokovni leksiki, za prevajalsko delo in za sodelovanje z institucijami in posamezniki.

7. 9. 2021

Vabilo na simpozij ICOMOS Slovenija

Združenje ICOMOS Slovenija organizira v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije 4. Mednarodni znanstveni simpozij z naslovom Resilent heritage / Dediščina, ki kljubuje.

Simpozij bo potekal med 16. in 18 septembrom 2021. Organiziran bo kot hibridni dogodek, v živo ga boste lahko spremljali na Fakulteti za arhitekturo UL, virtualno pa preko spletne platforme Zoom. 

Osredotočili se bomo na teme povezane z varovanjem dediščine v luči zagotavljanja njene odpornosti, saj smo priča vedno bolj obsežnim in intenzivnim vplivom klimatskih sprememb, ki neposredno in posredno vplivajo na dediščino. Tudi kriza pandemije COVID 19 je močno prizadela kulturno dediščino in nujno je najti ustrezne ter predvsem trajnostne rešitve. 

Na simpoziju sodelujejo uveljavljeni strokovnjaki, ki bodo predstavili in vodili tematske sklope. Med njimi velja na prvem mestu omeniti Andrewa Pottsa, ki je vodilni svetovni strokovnjak na področju dediščine in klimatskih sprememb, sodelavec Evropske komisije in avtor številnih dokumentov za zmanjšanje vplivov klimatskih sprememb na dediščino, med njimi je tudi Europen Cultural heritage Green Paper, ki je del programa Zelenega dogovora EU za okrevanje po pandemiji. Svoje izkušnje in rezultate prizadevanj za povečanje odpornosti kulturne dediščine bo predstavilo še 26 predavateljev iz 17 držav.

Dogodek je uvrščen v spremljevalni program Slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, potekal bo pod častnim pokroviteljstvo Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

ICOMOS vas vabi k udeležbi in registraciji, ki je odprta še do 12. septembra. Udeležba je brezplačna, za sodelovanje in spremljanje simultanega prevajanja predavanj je registracija obvezna. 

Prijavnica je dostopna na www.icomos.si, kjer so predstavljene podrobnejše informacije o simpoziju. Vsi, ki bi si želeli simpozija udeležiti v živo, se čim prej prijavite na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.,saj je število mest v predavalnici omejeno. 

Za spremljanje simpozija v živo morate izpolnjevati PCT pogoje skladno z navodili NIJZ.

Simpozij bo potekal v angleškem jeziku, na voljo bo simultano prevajanje vseh štirih osrednjih predavanj. Za spremljanje simultanega prevajanja boste potrebovali brezplačno aplikacijo Converso naloženo na vaš mobilni telefon. Natančnejša navodila bodo objavljena na www.icomos.si

Dogodek bo mogoče spremljati tudi na YouTube in Facebook kanalu ICOMOS Slovenija.

Dodatne informacije: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

26. 5. 2021

Vabilo na vodstvo po razstavi Fortunat Bergant (1721–1769) v Narodni galeriji
v torek, 8. junija 2021, ob 14.00

Člane in članice društva vljudno vabimo na ogled razstave o Fortunatu Bergantu v Narodni galeriji. Vodila nas bo avtorica razstave, dr. Katra Meke.

Slikar Fortunat Bergant je poleg Valentina Metzingerja (1699–1759), Franca Jelovška (1700–1764) in Antona Cebeja (1722–po 1774) eden glavnih predstavnikov slovenskega baročnega slikarstva.
Razstava spremlja njegove začetke in dela, ki so nastajala ob naslonih na lokalno okolje, čas v Rimu pa tudi njegovo delo po vrnitvi na Kranjsko, kjer je zadnjih devet življenja preživel kot vodilni slikar cerkvenih podob in portretist kranjskega plemstva.
Razstavo, ki sovpada s tristoletnico umetnikovega rojstva, bogato dopolnjujejo konservatorsko-restavratorske predstavitve in opozorila.

Ker je število v skupini omejeno, Vas vljudno prosimo, da se na vodstvo prijavite do petka, 4. junija, na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
V kolikor bo interes večji, bomo organizirali dodatni termin.

Vodstvo in vstopnina sta za člane in članice SUZD s poravnano članarino za tekoče leto 2021 in veljavno društveno izkaznico brezplačna.Za ostale velja vstopnina po ceniku Narodne galerije: 5 EUR (odrasli) / 3 EUR (upokojenci, študentje) + 3 EUR doplačila za vodstvo.

Članarino lahko poravnate gotovinsko v tajništvu Oddelka za umetnostno zgodovino FF v Ljubljani vsak delavnik od 11.00 do 13.00 ure ali negotovinsko z vplačilom na transakcijski račun SUZD: 02010-0015640440. Več informacij: http://www.suzd.si/drustvo/clanstvo

Veselimo se ponovnega snidenja.

Več informacij o razstavi:
https://www.ng-slo.si/si/razstave-in-projekti/razstava/fortunat-bergant?id=4743

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam