A+ | A | A-

Martina Malešič
In memoriam. Vojteh Ravnikar
Galerija Jakopič, Ljubljana, 20. januar−23. februar 2011

 

Januarja so v Jakopičevi galeriji v Ljubljani odprli razstavo In memoriam. Vojteh Ravnikar, ki je nastala v produkciji arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar. Že njen naslov pove, da je posvečena spominu na septembra 2010 umrlega arhitekta. Poleg tega nosi tudi podnaslov, Izvedeni projekti arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar 2000−2010. S slednjim na nek način nadaljuje razstavo istega biroja iz leta 2009, ki je bila prav tako v Jakopičevi galeriji, a je predstavljala natečajne projekte med leti 2000 in 2009. Tokratna razstava je torej njena razširjena različica, ki nudi še vodstva, delavnice in novo izdana kataloga, zbornik tekstov o Vojtehu Ravnikarju in katalog izvedenih projektov arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar.
Preden preidemo k razstavi, spregovorimo le nekaj besed o Ravnikarju. Arhitekt Vojteh Ravnikar, ki mimogrede ni bil v sorodu z drugim ravno tako dobro poznanim slovenskim arhitektom Edvardom Ravnikarjem, je v sedemdesetih letih diplomiral na ljubljanski fakulteti za arhitekturo. Po študiju se je s kolegi povezal v Skupino Kras, arhitekturni biro, ki je gradil predvsem na Krasu (Vremski Britof, Občina Sežana, Osnovna šola in vrtec Dutovlje itd.). Istočasno je v Ljubljani ustanovil lastni biro, v katerem se mu je leta 1990 pridružil arhitekt Robert Potokar. Njun biro se je leta 2000 preselil na Rimsko ulico v Ljubljani, s to letnico pa se začnejo tudi predstavljena dela na razstavi.
Glavnina razstave je zasnovana kot pregled projektov, ki so jih v arhitekturnem biroju Ravnikar Potokar uspeli izvesti v zadnjih desetih letih. Celotnih 16 projektov si sledi kronološko. Iz tega reda je izvzet in tako posebej poudarjen le Zimski dvorec na Blokah, s katerim je Ravnikar zaključil svojo projektantsko pot. To prestižno naročilo je bilo namreč njegov zadnji uresničeni načrt pred smrtjo. Predstavljeni projekti zajemajo širok razpon od manjšega merila kot so enodružinske hiše do večjega s športnimi dvoranami, šolami, knjižnicami, poslovnimi stavbami in podobnim. Vsak projekt je predstavljen na panojih, ki sestavljajo kvadre v prostoru. Med njimi se lahko premikamo in si jih ogledujemo z vseh strani. Največje površine zasedajo fotografije notranjosti in zunanjosti del, ki nam s svojo velikostjo ustvarjajo občutek lastne prisotnosti v predstavljeni arhitekturi. Temu so dodani še izčiščeni načrti in temeljni podatki s krajšimi opisi. Posamezna predstavitev je tako jasna in preprosta, a obenem polna potrebnih informacij. Glavnemu delu razstave so ustvarjalci priključili še dva krajša filma, sprehod po izbranih arhitekturah in izlet sodelavcev biroja po Ravnikarjevih kraških projektih. Ravno pomembnost in nepogrešljivost sodelavcev v biroju, ki mimogrede letos dosegajo že število 30, je izpostavljena tudi na zadnji steni razstave, v obliki neke vrste fotoalbuma, ki s pomočjo fotografij in razglednic združuje spomine teh zadnjih desetih let.
Razstava v Jakopičevi galeriji je vsekakor vredna ogleda, saj nazorno prikazuje delo enega največjih in najuspešnejših slovenskih arhitekturnih birojev. Z jasno postavitvijo v veliki meri presega običajne arhitekturne razstave, kjer je vsega preveč in obenem premalo, da bi lahko brez težav doumeli, kaj in kako je bilo zgrajeno. Edina stvar, ki res zmoti in ki nam ne da miru vse do konca ogleda, je njen naslov. Ime Vojteha Ravnikarja v naslovu namreč zavede, saj je njegovo ime na razstavi izpostavljeno le pri bloškem zimskem dvorcu in v filmu z izletom. Ostalo gradivo pa predstavlja vsa dela, tudi tista, ki so nastala brez Ravnikarjeve prisotnosti. Razstava je tako le retrospektivni prikaz desetletnega dela biroja Ravnikar Potokar in nič več. Zato bi moral biti pravilnejši naslov pravzaprav podnaslov, Izvedeni projekti arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar 2000−2010. Na pravo razstavo In memoriam.Vojteh Ravnikar pa še počakajmo, in sicer na takšno, ki bo predstavila Ravnikarjevo delo v celoti, vključno s kraškim obdobjem, urednikovanjem revije Piranesi in pedagoškim delom ter seveda s Piranskimi dnevi arhitekture.

 

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam