A+ | A | A-

Arhitekturna zgodovina in kritika

Arhitekturna zgodovina. Med starim in novim
Vabilo k sodelovanju na simpoziju

 

Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine v dneh od 24. do 26. novembra 2011 organizirata tretji bienalni posvet o arhitekturni zgodovini. Tokratna tema je Med starim in novim.
Tako kot prvi dve je tudi tretje srečanje namenjeno povezovanju različnih strok, ki se ukvarjajo z arhitekturno zgodovino ter arhitekturo in urbanizmom. Izpostavljen bo odnos do starejše arhitekture tako danes kot v preteklih obdobjih: odnos javnosti do novogradenj in starejše arhitekture, odzivanje arhitektov in naročnikov na obstoječe starejše arhitekture pri načrtovanju novih, citiranje starejših oblik, pa tudi vprašanja, povezana z restavratorskim in konzervatorskim delom (tudi v preteklosti), še posebej pri intervencijah v spomeniško gradivo. Sodelovanje je že potrdilo nekaj vabljenih predavateljev iz Slovenije, Hrvaške in Italije.

Martina Malešič
In memoriam. Vojteh Ravnikar
Galerija Jakopič, Ljubljana, 20. januar−23. februar 2011

 

Januarja so v Jakopičevi galeriji v Ljubljani odprli razstavo In memoriam. Vojteh Ravnikar, ki je nastala v produkciji arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar. Že njen naslov pove, da je posvečena spominu na septembra 2010 umrlega arhitekta. Poleg tega nosi tudi podnaslov, Izvedeni projekti arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar 2000−2010. S slednjim na nek način nadaljuje razstavo istega biroja iz leta 2009, ki je bila prav tako v Jakopičevi galeriji, a je predstavljala natečajne projekte med leti 2000 in 2009. Tokratna razstava je torej njena razširjena različica, ki nudi še vodstva, delavnice in novo izdana kataloga, zbornik tekstov o Vojtehu Ravnikarju in katalog izvedenih projektov arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar.

Metka Dolenec Šoba
AB Arhitektov bilten, DOCOMOMO_Slovenia_100

Zadnje desetletje ali dve je na področju moderne slovenske arhitekture opaziti dva trenda. Prvi je malomaren odnos in prevlada kapitala, kar je povzročilo, da je »padlo« nekaj kvalitetnih stavb. Na drugi strani pa zasledimo precej akcij, ki ozaveščajo javnost o kvaliteti in pomenu slovenske arhitekture 20. stoletja s Plečnikom, Ravnikarjem in njegovimi učenci na čelu. Posamezniki in institucije se trudijo zaščititi najkvalitetnejše stavbe.
Docomomo je mednarodna organizacija, ki skrbi za dokumentiranje, varovanje in ohranjanje moderne arhhitekture (Documentation and COnservation of MOdern MOvement). Ena osrednjih nalog, ki si jih je zadala organizacija, ustanovljena leta 1990, je vodenje registra pomembnih stavb in ambientov moderne arhitekture. Države članice (preko 50 jih je) na podlagi kriterijev krovne organizacije izpolnjujejo obrazce, s katerimi se stavbe vpišejo v register. S tem naj bi stavba pridobila vrednost in vsaj minimalno stopnjo zaščite. Slovenija je z organizacijo, pod vodstvom dr. Staneta Bernika, sodelovala od leta 1990, polnopravna članica pa je postala leta 2005. Slovenski Docomomo zdaj vodi dr. Nataša Koselj. Pohvalna je multidisciplinarnost organizacije, saj pri njenem delu sodelujejo arhitekti, umetnostni zgodovinarji, konservatorji ... Do sedaj je bilo v mednarodni register vpisanih 25 slovenskih stavb. Poleg priprave obrazcev, s katerimi se stavbe vpišejo v mednarodni register, je Docomomo Slovenija organiziral simpozije, predavanja in okrogle mize o aktualnih temah.

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam