A+ | A | A-

Živa KLEINDIENST, Simon ŽLAHTIČ, Luka RUČIGAJ, Žiga DOBNIKAR
Umetnost okrog 1400. Globalni in regionalni pogledi
Poročilo s simpozija

Maribor01Maribor02Maribor03Maribor04Maribor05

V Mariboru je od 10. do 14. maja pod pokroviteljstvom Mednarodnega odbora za umetnostno zgodovino (Comité International d'Histoire de l'Art - CIHA) potekal mednarodni znanstveni simpozij Umetnost okrog 1400. Globalni in regionalni pogledi, ki sta ga skupaj organizirala Univerza v Mariboru in Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo. V času simpozija so se zvrstila predavanja priznanih domačih in tujih strokovnjakov, ki so z različnih vidikov obravnavala problematiko umetnostne produkcije obdobja okoli leta 1400 (1).

Slavnostna otvoritev je potekala v torek, 10. maja, v prostorih Univerze v Mariboru, kjer so zbrano množico nagovorili ministrica za kulturo Majda Širca, predstavniki Univerze v Mariboru, dekan Filozofske fakultete Univerze v Mariboru dr. Marko Jesenšek in predsednica CIHA prof. dr. Jaynie Anderson. Otvoritveno predavanje z naslovom Das Kultbild zwischen Formel und visueller Faszination. Zur Skulptur um 1400 in Zentraleuropa je imel zaslužni profesor ddr. Janez Höfler. V nadaljevanju so sledila predavanja na temo Centres and Peripheries around 1400. Artistic Production Inside and Outside ‘‘Europe of the Regions'' According to Cultural Contexts and Economic and Social Conditions. Dopoldanski program je povezovala Klara Benešovska (Institute of History of Art, Academy of Sciences, Praga, Republika Češka). Zvečer je sledil sprejem pri rektorju Univerze v Mariboru, prof. dr. Danijelu Rebolju.
Naslednji dan je potekal v duhu teme Private and Collective Patronage. Representation, Imitation and Devotional Practices, program pa sta povezovala Milada Studničkova (Institute of History of Art, Academy of Sciences of the Czech Republic) in Erno Marosi (Academie Hongroise des Sciences, Institut d'histoire de l'art, Budimpešta, Madžarska). Zvečer smo si ogledali mariborsko stolnico sv. Janeza Krstnika, ogled pa je strokovno vodila dr. Polona Vidmar (Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru). Delovni dan se je zaključil s sprejemom in pogostitvijo pri msgr. dr. Francu Krambergerju, nadškofu v pokoju, ki je predstavil pogled, ki ga ima na sakralno umetnost eden njenih največjih naročnikov - Cerkev.
V petek, 13. maja, so pod vodstvom Lotharja Schultesa (Oberösterreichisches Landesmuseum, Linz, Avstrija) v prostorih Univerze v Mariboru potekala nadaljnja predavanja s skupnim naslovom Migration of Artists and/or Artistic Models? Local Workshops' Practices and Procedures. Po delovnem kosilu je razpravo vodil Zsombor Jekely (Museum of Applied Arts, Budimpešta, Madžarska), dan pa se je zaključil s predstavitvijo gotske plastike v Pokrajinskem muzeju Maribor in sprejemom pod pokroviteljstvom mariborskega podžupana v nedavno obnovljenem Naskovem dvorcu.
V soboto, zadnji dan simpozija, je sledil krajši sklop predavanj z naslovom Global Respondents. Later Reception and Perception of the Art and Architecture from around 1400, ki ga je vodil Ulrich Grossmann (Germanisches Nationalmuseum, Nürnberg, Nemčija), dan in simpozij pa sta se končala z zaključno pogostitvijo za sodelujoče na posestvu Meranovo.

Pred simpozijem je v ponedeljek, 9. maja, potekala ekskurzija v Žiče in Celje, kjer smo si ogledali tamkajšnje spomenike, pri čemer pa je bil največji poudarek namenjen konservatorskim in ikonografskim vprašanjem. Žičko kartuzijo sta predstavila dr. Mija Oter Gorenčič in predstavnik lokalnega spomeniškega urada, odgovorni konservator Bogdan Badovinac. Dr. Robert Peskar je v Celju obravnaval kapelo Žalostne Matere božje v cerkvi sv. Danijela, ki pa jo je uvodoma predstavil Ivan Stopar. V Knežjem dvorcu oziroma Spodnjem gradu smo si ogledali arheološko prezentirane antične ostanke Celeje in se podrobneje seznanili s kompleksno arhitekturno zgodovino stavbe, katere korenine segajo prav v antični substrat starodavnega mesta.
V četrtek, 12. maja, smo se udeleženci simpozija odpravili na ekskurzijo v Prekmurje, kjer smo si najprej ogledali župnijsko cerkev Marijinega vnebovzetja v Turnišču. Po poslikavah Janeza Aquile nas je vodil dr. Janez Balažic (Pedagoška fakulteta Univerze v Mariboru), naslednji postanek pa je predstavljala rotunda v Selu, kjer so nas po ogledu fresk pogostili v naravi pred spomenikom. Po obedu nas je pot vodila do župnijske cerkve v Martjancih, kjer smo občudovali poslikave, ki jih stroka povezuje z Janezem Aquilo in Mojstrom martjanskih apostolov. Nato smo odšli na Ptujsko Goro, kjer nas je pozdravila pesem zvonov romarske cerkve. Tam nam je arhitekturo po nagovoru patra Janeza Šamperla predstavil dr. Robert Peskar (Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije), kiparski okras pa je orisala dr. Polona Vidmar (Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru). Sledila je tradicionalna pogostitev, ki je bila pripravljena na pobudo županje občine Majšperk, dr. Darinke Fakin. Po obisku Ptujske Gore smo se odpravili na Ptujski grad, kjer nas je sprejel župan Ptuja, dr. Štefan Čelan. Sledil je solo recital Borisa Šinigoja na arabski lutnji, nato pa ogled razstave Gospodje Ptujski, ki je orisala naročniško prakso poznega srednjega veka v slovenskem prostoru. Po ogledu razstave nas je na dvorišču gradu pričakala pogostitev.

Simpozij predstavlja pomemben strokovni prispevek na področju raziskovanja in preučevanja umetnosti okoli leta 1400 v širšem prostoru srednje Evrope, hkrati pa je dosežek mladega oddelka za umetnostno zgodovino Univerze v Mariboru. Mednarodna narava simpozija in sodelovanje starejših ter mlajših kolegic in kolegov sta prinesla novo raznovrstnost pogledov ter metodoloških pristopov, kar odpira zanimive možnosti za obravnavo in interpretacijo poznosrednjeveških del.

(1) Bogati program simpozija je bil objavljen v obsežni brošuri, ki ji bo naslednje leto sledil še ustrezen simpozijski zbornik; Umetnost okrog 1400. Globalni in regionalni pogledi = Art and Architecture around 1400. Global and regional perspectives. Mednarodni znanstveni simpozij pod pokroviteljstvom Mednarodnega odbora za umetnostno zgodovino (Comité International d'Histoire de l'Art – CIHA), Univerza v Mariboru, 10.–14. maj 2011 = International colloquium under the auspices of the International Committee of the History of Art (CIHA), University of Maribor, 10th–14th May 2011 (ed. Marjeta Ciglenečki, Gorazd Bence, Polona Vidmar), Maribor 2011.

Slikovno gradivo
1. Ekskurzija v Žičko kartuzijo (Foto Sharleena Isa Novelli)
2. Prof. dr. Jaynie Anderson (Foto Sharleena Isa Novelli)
3. Ekskurzija v Martjance (Foto Sharleena Isa Novelli)
4. Velika predavalnica Univerze v Mariboru (Foto Sharleena Isa Novelli)
5. Skupinska fotografija ob koncu simpozija (Foto Sharleena Isa Novelli)


Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam