A+ | A | A-

Društvena kronika

Podelitev nagrad in priznanj Izidorja Cankarja
Moderna galerija, 18. aprila 2011

Cankarjevenagrade07Cankarjevenagrade02Cankarjevenagrade01

Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo od leta 1999 bienalno podeljuje nagrade in priznanja za izjemne dosežke na področju umetnostne zgodovine.

Nagrada Izidorja Cankarja: mag. Mirko Kambič

Cankarjevenagrade03

Nagrado Izidorja Cankarja za leto 2011 prejme mag. Mirko Kambič za več kot štiridesetletno proučevanje in predstavljanje slovenske in svetovne fotografije.

Priznanje Izidorja Cankarja: dr. Mija Oter Gorenčič

Cankarjevenagrade06

Priznanje Izidorja Cankarja za leto 2011 prejme dr. Mija Oter Gorenčič za monografijo Deformis formositas ac formosa deformitas. Samostanska stavbna plastika 12. in 13. stoletja v Sloveniji.

Priznanje Izidorja Cankarja: dr. Bojana Piškur

 

Priznanje Izidorja Cankarja za leto 2011 prejme dr. Bojana Piškur za zasnovo, organizacijo in izvedbo razstave »Vse to je film! Eksperimentalni film v Jugoslaviji med 1951 in 1991« v Moderni galeriji v Ljubljani.

Priznanje Izidorja Cankarja: Breda Ilich Klančnik in mag. Gojko Zupan

Cankarjevenagrade05

Priznanje Izidorja Cankarja za leto 2011 prejmeta Breda Ilich Klančnik in mag. Gojko Zupan za celostno predstavitev slikarja Zorana Mušiča s poudarkom na Mušičevem letu 2009.

Častno priznanje Izidorja Cankarja: prof. Milena Kožuh

Cankarjevenagrade04

Častno priznanje Izidorja Cankarja za leto 2011 prejme prof. Milena Kožuh za dolgoletno pedagoško delo in popularizacijo likovne umetnosti.

Živa KLEINDIENST, Simon ŽLAHTIČ, Luka RUČIGAJ, Žiga DOBNIKAR
Umetnost okrog 1400. Globalni in regionalni pogledi
Poročilo s simpozija

Maribor01Maribor02Maribor03Maribor04Maribor05

V Mariboru je od 10. do 14. maja pod pokroviteljstvom Mednarodnega odbora za umetnostno zgodovino (Comité International d'Histoire de l'Art - CIHA) potekal mednarodni znanstveni simpozij Umetnost okrog 1400. Globalni in regionalni pogledi, ki sta ga skupaj organizirala Univerza v Mariboru in Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo. V času simpozija so se zvrstila predavanja priznanih domačih in tujih strokovnjakov, ki so z različnih vidikov obravnavala problematiko umetnostne produkcije obdobja okoli leta 1400 (1).

Izjava in priporočilo vodstva CIHA / Recommendations from the CIHA Bureau

 

Med 9. in 14. majem 2011 je na Univerzi v Mariboru v organizaciji Filozofske fakultete UM in Slovenskega umetnostnozgodovinskega društva ter pod pokroviteljstvom Mednarodnega odbora za umetnostno zgodovino – CIHA potekal znanstveni simpozij Umetnost okrog 1400. Globalni in regionalni pogledi (več na spletni strani http://artaround1400.si/). Simpozija so se udeležili tudi predsednica CIHA prof. dr. Jaynie Anderson (The University of Melbourne) in pet članov ožjega vodstva CIHA: prof. dr. Ulrich Großmann (Germanisches Nationalmuseum Nürnberg), prof. dr. Peter Krieger (Universidad Nacional Autonoma de México), prof. dr. Helmut Lorenz (Universität Wien), prof. dr. Peter Schneemann (Institut für Kunstgeschichte Bern) in prof. dr. Toshio Watanabe (Chelsea College of Art and Design, London). V petek, 13. maja 2011, so se sestali na ločeni seji in med drugim razpravljali o vtisih z dveh ekskurzij, na katere smo se odpravili v okviru simpozija. Posredovali so nam naslednji zapis, ki ga zaradi jasnosti in natančnosti objavljamo v izvirniku:

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam