A+ | A | A-

Podelitev nagrad in priznanj Izidorja Cankarja
Moderna galerija, 18. aprila 2011

Cankarjevenagrade07Cankarjevenagrade02Cankarjevenagrade01

Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo od leta 1999 bienalno podeljuje nagrade in priznanja za izjemne dosežke na področju umetnostne zgodovine. Doslej so nagrade Izidorja Cankarja za življenjsko delo prejeli prof. dr. Špelca Čopič (1999), akademik dr. Emilijan Cevc in prof. dr. Nace Šumi (oba 2001), prof. dr. Sergej Vrišer (2003), prof. dr. Janez Höfler (2005), prof. dr. Stane Bernik (2007), prof. dr. Tomaž Brejc in dr. Lojze Gostiša (2009). Letos je komisija v sestavi prof. dr. Stane Bernik (predsednik), prof. dr. Marjeta Ciglenečki, prof. dr. Samo Štefanac, doc. dr. Helena Seražin, doc. dr. Mateja Kos na podlagi prejetih predlogov podelila eno nagrado, tri priznanja in eno častno priznanje Izidorja Cankarja.

Nagrado Izidorja Cankarja je prejel:
- mag. Mirko Kambič za več kot štiridesetletno proučevanje in predstavljanje slovenske in svetovne zgodovine fotografije.

Priznanje Izidorja Cankarja so prejeli:
- dr. Mija Oter Gorenčič za monografijo Deformis formositas ac formosa deformitas. Samostanska stavbna plastika 12. in 13. stoletja v Sloveniji.
- dr. Bojana Piškur za zasnovo, organizacijo in izvedbo razstave »Vse to je film! Eksperimentalni film v Jugoslaviji med 1951 in 1991« v Moderni galeriji v Ljubljani;
- Breda Ilich Klančnik in mag. Gojko Zupan za celostno predstavitev slikarja Zorana Mušiča s poudarkom na Mušičevem letu 2009.

Častno priznanje Izidorja Cankarja je prejela:
- prof. Milena Kožuh za dolgoletno pedagoško delo in popularizacijo likovne umetnosti.

Slikovno gradivo
1. Avditorij Moderne galerije (foto Dejan Habicht, © Moderna galerija, Ljubljana)
2. Intervju z nagrajencem mag. Mirkom Kambičem (foto Dejan Habicht, © Moderna galerija, Ljubljana)
3. Nagrajenci (foto Dejan Habicht, © Moderna galerija, Ljubljana)

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam