A+ | A | A-

Priznanje Izidorja Cankarja: dr. Bojana Piškur

 

Priznanje Izidorja Cankarja za leto 2011 prejme dr. Bojana Piškur za zasnovo, organizacijo in izvedbo razstave »Vse to je film! Eksperimentalni film v Jugoslaviji med 1951 in 1991« v Moderni galeriji v Ljubljani.

Razstava »Vse to je film! Eksperimentalni film v Jugoslaviji med 1951 in 1991«, ki jo je dr. Bojana Piškur konceptualno zasnovala in izvedla v sodelovanju s so-kustosi Ano Janevski, Jurijem Medenom in Stevanom Vukovićem, je uresničila zastavljeni cilj predstavitve izredno obsežne, v veliki meri širši publiki še neznane produkcije eksperimentalnega filma s področja bivše Jugoslavije med leti 1951 in 1991. Skozi temeljito raziskovalno delo v pripravljalni fazi razstavnega projekta so bili odkriti nekateri najbolj prezrti segmenti slovenske in jugoslovanske kinematografije: eksperimentalni, avantgardni, alternativni in amaterski film s povsem različnimi in inovativnimi avtorskimi pristopi. Eksperimentalni film bivše Jugoslavije, tematska nit omenjenega razstavnega projekta v zasnovi in izvedbi dr. Bojane Piškur, je bil na ta način v slovenskem prostoru prvič kontekstualiziran v povezavi s sorodnimi usmeritvami in umetniškimi (avantgardnimi) pozicijami tistega časa, tudi v širšem družbenem in političnem kontekstu.
Ob razstavi je nastal tudi obširen katalog s prodornimi in izčrpnimi študijami o eksperimentalnem filmu na področju nekdanje Jugoslavije, dragocen prispevek, tudi v pedagoško informativnem smislu pa predstavlja tudi skrbno izdelan pojmovnik najpomembnejših filmskih fenomenov iz obravnavanega časa in območja.

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam