A+ | A | A-

Priznanje Izidorja Cankarja: Breda Ilich Klančnik in mag. Gojko Zupan

Cankarjevenagrade05

Priznanje Izidorja Cankarja za leto 2011 prejmeta Breda Ilich Klančnik in mag. Gojko Zupan za celostno predstavitev slikarja Zorana Mušiča s poudarkom na Mušičevem letu 2009.

Mag. Gojko Zupan in Breda Ilich Klančnik sta se v zadnjem desetletju izrazito posvetila raziskovanju, predstavitvi in razumevanju slikarja Zorana Mušiča.
Gojko Zupan je po razstavi v Palači Attems v Gorici leta 2003 pričel iskati vire o slikarjevem življenju. S temeljitim raziskovanjem slikarjevega življenja je zbral izredno obširno zbirko biografskega gradiva o Zoranu Mušiču. Biografsko raziskovanje je z analizo slikarjevega opusa nadgradil v analizo umetnika v širšem časovnem in zgodovinskem kontekstu. Mušič je ustvaril ogromen opus del, zato je Zupan navezal stike z zbiralci, s trgovci in z poznavalci ter pripravil več razstav Mušičevih del iz zasebnih zbirk.
V Moderni galeriji se je Mušičevemu opusu predvsem posvečala Breda Ilich Klančnik. Kot avtorica in koordinatorica je za retrospektivno razstavo, s katero je Moderna galerija odprla svoje prenovljene prostore, zbrala vrsto Mušičevih del iz slovenskih javnih zbirk. Razstava je bila osrednja prireditev Mušičevega leta, ki je obeležilo praznovanje stote obletnice slikarjevega rojstva. S svojim pomembnim prispevkom in celovitim pristopom sta Breda Ilich Klančnik in mag. Gojko Zupan približala Mušičevo umetnost širokemu krogu javnosti.

Slikovno gradivo
1. Breda Ilich Klančnik in mag. Gojko Zupan (foto Dejan Habicht, © Moderna galerija, Ljubljana)

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam