A+ | A | A-

Spomeniško varstvo

Anabelle KRIŽNAR, Blaž ŠEME
Restavriranje fragmentov srednjeveških stenskih poslikav z Oddelka za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani

Bilten14KriznarSl01Bilten14KriznarSl02Bilten14KriznarSl03Bilten14KriznarSl04Bilten14KriznarSl05

Povzetek
V minulih dveh študijskih letih so študentje 4. letnika Oddelka za restavratorstvo Akademije za likovno umetnost Univerze v Ljubljani restavrirali pet večjih fragmentov srednjeveških fresk, ki jih že desetletja hrani Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani. Fragmenti izvirajo iz p. c. Marijinega oznanjenja v Crngrobu in p. c. sv. Kancijana v Vrzdencu pri Horjulu, kot so pokazale kasnejše raziskave, na Filozofsko fakulteto pa so morali priti za časa Franceta Steleta. Bili so v zelo slabem stanju in hranjeni v neprimernih razmerah, zato je bil skrajni čas za njihovo restavriranje in boljšo prezentacijo, na katero pa še čakajo.

Zora ŽBONTAR
Ukraden spomenik talcev akademskega kiparja Borisa Kalina

Bilten14ZbontarKalinSl01Bilten14ZbontarKalinSl02Bilten14ZbontarKalinSl03

 

Letošnji pričetek jeseni je zaznamovala kraja bronastega kipa umirajočega talca iz Gramozne jame (1). Spomenik narodnoosvobodilnega boja je delo akademskega kiparja Borisa Kalina in predstavlja spominsko obeležje pobitih brezimnih, ki so padli za svobodo, za novo vizijo sveta. V luči kraje spominskega obeležja in pričakovanja spomenika, namenjenega vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na območju Slovenije, ki bo prihodnje leto stal v Ljubljani, se zastavlja vprašanje, kako danes razumemo »zgodovinske« spomenike, katerih gonilo je predvsem politična volja. Nezaznamovano poimenovanje spomenika, namenjenega vsem žrtvam vojn, se giblje v polju ideološke nevtralnosti, kar razbremeni zahtevo po prevzemu odgovornosti in zanimivo zasuka primarno funkcijo spominskih obeležij v javnem prostoru pri utrjevanju dominante ideologije.

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam