A+ | A | A-

Tina LAH
Pablo Picasso. Leta na Azurni obali
Razstava keramike v galeriji Deva Puri na Bledu, 6. 7.–27. 11. 2011
Bilten14LahSl01

Od 6. julija do 27. novembra je v galeriji Deva Puri na Bledu na ogled razstava Picassove keramike. Predstavljeno je najmanj raziskano področje v umetnikovem opusu, s katerim se je ukvarjal od leta 1946 pa vse do svoje smrti.
Pablo Picasso, eden najbolj prepoznavnih umetnikov 20. stoletja, soutemeljitelj kubizma in velik inovator, se je likovno izražal predvsem s slikarstvom in tudi kiparstvom, pozneje pa je v svoje ustvarjanje vključil še keramiko. Ne glede na izrazno sredstvo, s katerim je ustvarjal, je bil drzen in inovativen.
S keramiko se je pobliže seznanil leta 1946, ko je počitnikoval na Azurni obali. V vasici Vallauris, ki je bila že od rimskih časov znana po proizvodnji keramike, se je povezal z zakoncema Ramié, ki sta imela v lasti manufakturo lončarske obrti pod imenom Madoura. Z njuno pomočjo se je seznanil s postopkom izdelave keramičnih izdelkov, ki jih je tako oblikoval kot tudi poslikal. Oblikoval je krožnike, vaze, keramične ploščice, vrče, ki jim je dal nove, drugačne oblike. Obliko predmeta je izkoristil in jo povezal s poslikavo, tako je na primer ročaj vrča postal nos obraza ipd.
Tematika Picassove keramike je raznolika; krasijo jo človeški obrazi in telesa, razne živali (ptice, koza, ribe), tihožitja, mitološke zgodbe, bajeslovna bitja (kentaver, favn) in stalnica v Picassovi umetnosti – bikoborbe ter z njimi povezani prizori.
Po obdobju intenzivnega dela je Picasso iskal možnost, da bi nekatera dela ponovil, in tako je z zakoncema Ramié iznašel metodo, s katero je prišlo do reprodukcije njegovih keramičnih izdelkov. Tako je nastal opus, imenovan Editions Picasso, in prav ta keramika je na ogled v galeriji Deva Puri na Bledu.
Na razstavi si lahko ogledamo keramične izdelke (vaze, krožniki, ploščice, vrči ipd.), plakate in celo zlatarske izdelke. Razstava je pospremljena s pojasnjevalnimi besedili, ki na kratko predstavijo Picassov začetek dela s keramiko in njeno nastajanje. Prav tako je predstavljeno Picassovo življenje, in sicer z neke vrste časovnim trakom, na katerem so po letih predstavljeni dogodki iz umetnikovega življenja. Na razstavi je v prav posebnem kotičku obiskovalcu omogočeno tudi prebiranje literature o Picassu in njegovem delu.
Pričujoča razstava nas seznani s področjem, ki je v umetnikovem življenju najmanj raziskano. Postavitev ni prezahtevna niti za laika, saj so pojasnjevalna besedila kratka, razumljiva in razstava ni preobširna. Morda na razstavi manjka pojasnilo oziroma podrobnejša predstavitev postopka, s katerim so nastala razstavljena dela. Pri vsakem razstavljenem eksponatu je zapisano število kopij in tudi ti eksponati so kopije, zato bi bilo primerno, da bi bilo razloženo, kako nastanejo in zakaj si »zaslužijo« ime Editions Picasso.
Galerija Deva Puri je na Bled pripeljala dela velikega mojstra in tako slovenskim ter tudi tujim obiskovalcem ponudila možnost, da se seznanijo z njegovim manj znanim umetniškim ustvarjanjem.

Slikovno gradivo
1. Razstava keramike Pabla Picassa v galeriji Deva Puri na Bledu (foto Tina Lah)

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam