A+ | A | A-

Martina MALEŠIČ
Adolf Loos und Wien
Architektur im Ringturm, Dunaj, 1. december 2011 do 17. februar 2012

Bilten15MalesicSl01Bilten15MalesicSl02

Adolf Loos je bil eden izmed pomembnejših dunajskih arhitektov 20. stoletja. Njegova dela na Dunaju so bila številna in raznolika, od velikega urbanističnega načrta za Dunaj (1912—1913), opreme interierjev, prenov in vrste vil do največjega projekta za stavbo trgovske hiše Goldman & Salatsch na trgu Michaelerplatz (1909—1911). Stavba, imenovana Loos-Haus, zaseda vrhunsko mesto na večih ravneh, v arhitektovem delu, na lokaciji sami (izredno pomembna pozicija nasproti Hofburga) in v zgodovini moderne arhitekture. Loos-Haus, ki se sicer željeno nasloni na svoje predhodnike, m.dr. na Fabianijevo Artarijo v soseščini in Wagnerjevo Postsparkasse, predstavi korak naprej s samosvojim pristopom k arhitekturi. Sočasno s secesijskimi deli razvije ornamenta izčiščen arhitekturni jezik, ki je klasičen in moderen obenem.
Razumljivo je, da Loos-Haus zaseda tudi glavno mesto na razstavi o Loosovih dunajskih delih, ki sta jo kurirala Adolph Stiller, direktor galerije Architektur im Ringturm, in Marco Pogacnik z IUAV v Benetkah. Glavnino razstave torej zapolni predstavitev projekta za Loos-Haus, tlorisi, arhitektove študije umestitve in risbe variant fasade, s pomočjo katerih obiskovalec zlahka sledi razvoju ideje. Poleg tega stavbo predstavlja tudi pomožno gradivo, 3D preslikava stavbe, analize konstrukcije in kamnitih oblog trgovskega dela, maketa pritličja in mezzanina ter maketa Michaelerplatza. Le-ta je postavljena na višino oči, kar omogoča, da pogled usmeriš med stavbe in opazuješ, kako fasada Loosove hiše reagira na okolico, kako tvori trg in kako je koncipirana glede na poglede z različnih točk prihoda.
Razstava poudarja tudi druga Loosova dela. Dunajske vile so predstavljene s pomočjo maket, ki so delo beneških študentov arhitekture. Vile, v katerih je Loos razvijal t.i. Raumplan, zapleten sistem organizacije notranjih prostorov, ki temelji na oblikovanju in diferenciaciji le-teh tudi v vertikalni in ne le horizontalni osi. Vidno povezovanje prostorov, njihova večnivojskost in celotni sistemi ureditev se lahko odlično opazujejo na maketah, ki se po prerezu razpolovijo. Poleg Loosovih vil so razstavljeni tudi kosi pohištva, ki jih je Loos oblikoval za Café Museum, stanovanje dr. Huga Haberfeldsa, Bellak itd., in postavljeni v interier, ki se nadaljuje v fotografijo. Razstavljena je tudi Loosova publicistična dejavnost, njegove knjige in članki.
Razstave najrazličnejših tem, vezanih na moderno in sodobno arhitekturo ter urbanizem, se v galeriji Architektur im Ringturm vrstijo hitro in številčno, kar pa njihovi kakovosti ne škodi. Tako kot za prejšnje razstave tudi za tokratno o Adolfu Loosu in Dunaju velja, da je odlično izpeljana, zanimiva in vredna ogleda.

Slikovno gradivo
1. plakat
2. Adolf Loos, Loos-Haus, Goldman & Salatsch, fotografija iz ok. 1930
(© Albertina Wien Archiv Adolf Loos (ALA))

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam