A+ | A | A-

Podelitev nagrad in priznanj Izidorja Cankarja
Narodna galerija, 18. maja 2009

cankar2009acankar2009bcankar2009nagradacankar2009priznanje

Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo od leta 1999 bienalno podeljuje nagrade in priznanja za izjemne raziskovalne dosežke na področju umetnostno zgodovine. Doslej so nagrade Izidorja Cankarja za življenjsko delo prejeli prof. dr. Špelca Čopič (1999), akademik dr. Emilijan Cevc in prof. dr. Nace Šumi (oba 2001), prof. dr. Sergej Vrišer (2003), prof. dr. Janez Höfler (2005) in prof. dr. Stane Bernik (2007), med prejemniki priznanj pa se je zvrstila vrsta slovenskih umetnostnih zgodovinarjev. Letos je komisija za podelitev nagrad, priznanj in častnih priznanj Izidorja Cankarja med prejetimi predlogi izbrala dva nagrajenca in tri dobitnike priznanj, izbor je nato potrdil še izvršni odbor društva, slavnostna razglasitev pa je bila 18. maja 2009 v Narodni galeriji.

Letos sta nagradi Izidorja Cankarja za svoje izjemno delo na področju umetnostne zgodovine prejela prof. dr. Tomaž Brejc in dr. Lojze Gostiša, priznanja Izidorja Cankarja pa dr. Janez Balažic za razstavni projekt Umetnine iz Prekmurja, doc. dr. Metoda Kemperl za raziskovalno delo na področju baročne umetnosti, predvsem za znanstveno monografijo Korpus poznobaročne sakralne arhitekture na slovenskem Štajerskem in za razstavni projekt Načrti okrožnih inženirjev in mestnih zidarskih mojstrov na slovenskem Štajerskem (1786-1849) ter doc. dr. Helena Seražin za znanstvene monografije Arhitekt Giorgio Massari (1687-1766): sakralna arhitektura na Goriškem, v Furlaniji, Istri in Dalmaciji, Kultura vile na Vipavskem in Goriškem od 16. do 18. stoletja in Poročila in risbe utrdb arhitekta Giovannija Pieronija. Obrazložitve so dostopne na spletni strani s seznamom nagrajencev.
Podelitev je vodila tajnica društva Rajka Bračun Sova, zbrane pa je najprej pozdravila ministrica za kulturo, umetnostna zgodovinarka Majda Širca. Sledil je uvodni pozdrav predsednika društva izr. prof. dr. Mateja Klemenčiča ter nagovor predsednika komisije za podeljevanje nagrad zasl. prof. dr. Janeza Höflerja. Po podelitvi je imel prof. dr. Tomaž Brejc govor, ki ga lahko preberete tudi v tej številki Biltena SUZD, dr. Lojze Gostiša pa je predstavil projekt Iconotheca Valvasoriana. Navzoče je ob tem prijetno presenetil tudi z novico, da en komplet podarja Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Podelitev sta spremljala dva nastopa kvarteta flavt Traverso: Mateja Crnčan, Nuška Zakrajšek, Tanja Repe in Špela Lampret so nam zaigrale Koncert za štiri flavte Georga Philippa Telemanna in Jour d'ete à la montagne Eugèna Josepha Bozzaja.

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam