A+ | A | A-

Andrej Srakar, Sonja Kerin Krek
Slovenska kiparska razstava 2009: V vrtincu evropskih vrednot
Razpis in natečaj za sodelovanje pri izdelavi kataloga

Slovenska kiparska razstava je nastala v pogovorih Staše Kokot (ustanoviteljice Zavoda za kiparstvo), Mestne občine Ljubljana ter prvotnega selektorja Aleksandra Bassina v letu 1997. Že naslednje leto je krmilo razstave prevzel morda osrednji predstavnik slovenske filozofije umetnosti zadnjih desetletij, prof. dr. Aleš Erjavec, ki je ostal selektor vse do leta 2008, ko ga je za eno leto nadomestil umetnostni zgodovinar prof. dr. Jure Mikuž, selektor lanskoletne razstave.
Pri oblikovanju razstave vztrajamo pri  njeni odprti naravi - nanjo se lahko prijavi kdor koli, o izboru del, ki so kasneje predstavljena, pa odločajo umetnostna merila selektorja. Vsako leto je na razstavi podeljenih tudi več nagrad.

Lani je osrednjo, Županovo nagrado, prejel akademski kipar in predavatelj na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblilovanje Metod Frlic. Na razstavi leta 2008 je sodelovalo 48 umetnikov in umetnic.
Vsako leto je razstava namenjena ustvarjalnim meditacijam na predpisano temo. Tokratna selektorja, Boštjan Drinovec (akademski kipar) in Miha Colner (umetnostni kritik, kustos in publicist), sta za nosilno tematiko razstave izbrala naslov V vrtincu evropskih vrednot. Takole utemeljujeta temo: »Z napredkom tehnologije in izraznih možnosti, se vselej začne spreminjati tudi družba, ekonomija in seveda tudi kultura, ki vselej dokaj hitro ter včasih tudi revolucionarno sledi novim tendencam. Umetnostna sfera je pomagala utemeljevati nove družbene ureditve, likovno osmišljati revolucionarne ideje, biti propagandno orodje poziciji ali opoziciji, uspešno se je prilagodila vsakršnim ekonomskim specifikam, sprejela vse ponujajoče se nove tehnične in konceptualne možnosti razvoja. Tako umetniška dela velikokrat odražajo čas nastanka, njegove vrednote, probleme in vizije. Sedanja evropska realnost se kaže v številnih nasprotujočih si vrednotah. Če je na eni strani to multikulturnost, se na drugi strani izrisujejo problemi integracije političnih in ekonomskih pribežnikov, ki prihajajo izven EU. Prav tako je poudarjena individualna svoboda, čeprav sta na drugi strani opazna regulacija in nadzor posameznikovega življenja, od nadzornih kamer do protikadilskega zakona. Kljub deklarirani toleranci postajajo oblike drugačnega, izstopajočega življenja marginalizirane. Ekologiji in idejam o trajnostnem razvoju se zoperstavlja spodbujana potrošnja, katere posledica je transport blaga z vsemi posledicami, ki jih prinaša, ter nujnost ločevanja odpadkov in njihova reciklaža. Ko je na eni strani izpostavljena skrb za socialno šibkejše, na drugi strani davčne politike skoraj poenoteno spodbujajo naraščanje socialnih razlik. Neenakost in socialno razslojevanje se širi navzven v obliki nepravične globalizacije, ekonomska izmenjava ima prednost pred kulturno.«
V tem kontekstu je zamišljen vsebinski koncept Slovenske kiparske razstave 2009. Tematika je namerno široka, saj iščemo čim pestrejše odzive, ki bodo pod eno streho združili in enakovredno prikazali bogastvo kiparskih praks od bolj klasičnih do tistih, ki se spogledujejo z novejšimi tehnologijami in materiali in jih tudi uporabljajo v procesu nastanka. Od prijavljenih umetnikov pričakujemo iskreno avtorsko interpretacijo dane tematike, ki bo odražala subjektiven odnos in primerno navezavo likovnega in vsebinskega segmenta posameznega dela. V ta krog sodijo tako t. i. klasično kiparstvo v kamnu, lesu, glini ali kovini, kot tudi druge sodobne oblike kiparskega medija, od instalacij, kinetike do uporabe interaktivnih principov, računalnika ipd. ter povezovanja z drugimi izraznimi mediji.
Razpis je odprt za vse avtorje, končno odločitev o izbranih delih bosta sprejela selektorja po ogledu vseh prijavljenih del. Rok za oddajo del je 16. julij 2009. Vsak avtor lahko prijavi do tri dela, izdelana v zadnjih treh letih (torej od vključno 2006 naprej). Dela naj bodo manjša od 210 cm. Večja dela so lahko prijavljena tudi s pomočjo fotografij. Najboljše delo po izbiri strokovne žirije bo prejelo Županovo nagrado, podeljene bodo tudi odkupne nagrade. O vseh nadaljnjih podrobnostih bo možno brati tudi na spletnih straneh www.kiparstvo-zavod.si.
Hkrati letos v sklopu Slovenske kiparske razstave 2009 poleg javnega natečaja za avtorje  umetniških del razpisujemo tudi natečaj za mlade pisce tekstov za katalog razstave. Tako vabimo k sodelovanju pri ustvarjanju kataloga razstave vse mlajše in neuveljavljene pisce, študente in diplomante umetnostne zgodovine, likovne umetnosti, kulturologije, filozofije, sociologije, sociologije kulture oziroma posameznike, ki jih zanima tema razstave in se želijo spopasti s pisanjem.
Eseje na temo V vrtincu evropskih vrednot in povezava le-tega s sodobnim kiparstvom bo pregledala strokovna komisija in določila tri najboljše. Ti trije eseji bodo objavljeni v katalogu razstave, avtorji pa bodo prejeli manjši honorar.
Eseji morajo biti v treh izvodih do vključno 16. julija 2009 poslani na naslov Zavod za kiparstvo, Križevniška 2, p. p. 1577, 1001 Ljubljana s pripisom "Esej". Tekst je lahko dolg največ 8 strani, fonta 12, pisava Times New Roman, razmik 1, 5 vrstice. Za dodatne informacije pokličite na spodaj navedeno telefonsko številko ali pišite po elektronski pošti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam