A+ | A | A-

Adela Železnik
L'internationale/Internacionala
Novinarska konferenca  ob predstavitvi mednarodnega medinstitucionalnega projekta

Ca'del Duca, San Marco 3073, Benetke  (v bližini Gallerie A+A / Slovenski paviljon na 53. beneškem bienalu), 6. junij 2009

Internacionala je nova oblika sodelovanja med štirimi evropskimi muzeji in arhivi. Namen tega povezovanja je, da na osnovi večih različnih zbirk in arhivov postavlja pod vprašaj prevladujoče kanone v umetnosti ter primerja lokalne razlike in podobnosti. Namesto globalnih, hegemoničnih ambicij največjih sodobnih umetnostnih muzejev, Internacionala predlaga sodelovanje med muzeji in arhivskimi institucijami, katerih zbirke so zasnovane na podlagi lokalnih kontekstov in zgodovin, kar omogoča izoblikovanje več transnacionalnih kulturnih naracij in ne ene same, osrednje.

Ustanovne članice Internacionale so Moderna galerija, Ljubljana, Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Van Abbemuseum iz Eindhovna in Július Koller Society iz Bratislave. Vse te ustanove so že v svojih prejšnjih projektih  pokazale željo po usklajevanju različnih oblik lokalnega znanja in izkušenj z osrednjo umetnostnozgodovinsko naracijo, ki nastaja v enem ali dveh zahodnih politično-gospodarskih središčih. S tem projektom bodo lahko svoje vsebine učinkoviteje, na nov »rizomski« način, povezale med seboj in ponovno razmislile o internacionalizmu in translokalizmu kot bolj senzitivnih merilih za umetnost in njen odnos do družbe.
Konkretno si Internacionala prizadeva razviti skupne platforme in metodologije za vsa muzejska področja delovanja, od zbirk, arhivov, konservatorstva,  publikacij in komuniciranja z javnostmi, do prezentacije, izobraževanja in raziskovanja.  Bistvo tega projekta je, da bi enkratne,  spektakularne dogodke nadomestili z dolgoročnejšim sodelovanjem in svojim publikam nudili redne povezave med posameznimi specifičnimi področji.
Na novinarski konferenci v Benetkah so partnerji projekt prvič predstavili strokovni javnosti in podrobneje spregovorili tudi o ozadju sodelovanja. Predstavili so načrte, vsebine  in metodologijo svojih prvih  transinstitucionalnih projektov za leti 2010 in 2011.

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam