A+ | A | A-

Narodna galerija in Galerija TR3, Ljubljana
Robert Mapplethorpe. Fotografije

od 1. junija do 15. avgusta 2009

Pred dvajsetimi leti umrli Mapplethorpe, za mnoge eden najpomembnejših konceptualnih fotografov svoje generacije, se je proslavil z izostrenim očesom za fotografijo in brezkompromisnostjo. Razstavljena dela, ki jih je izbrala Jill Silverman van Coenegrachts in med katerimi so tudi njegovi najzgodnejši portreti prijateljev in sodelavcev iz sedemdesetih let, so razdeljena v šest sklopov: Avtoportreti, Obrazi, Ženske, Meso in fetiš, Rože ter Kipi.
Pregledna razstava bo hkrati potekala na dveh lokacijah. V Narodni galeriji bodo na ogled fotografije cvetja in neoklasicističnih skulptur, ki jih je Mapplethorpe posnel tik pred smrtjo. Dela zaznamuje njegov hladen in odmaknjen pogled na živo in neživo. Lahko bi dejali, da je bilo nekje za umetnikovim očesom iskanje idealnih form. Iskal jih je, ko je fotografiral ljudi, proti koncu življenja pa so ga izjemno privlačile linije in sence različnih neoklasicističnih kipov.
V galeriji TR3 bodo razstavljeni številni Mapplethorpovi portreti, od zgodnjih ikoničnih posnetkov njegove muze Patti Smith s kravato čez belo srajco in jakno čez ramo iz leta 1975, do avtoportreta z ozko črno kravato iz leta 1982. Poleg omenjenih bodo razstavljeni tudi portreti umetnikov, prijateljev in rojakov, kot so Louise Bourgeouis, Debbie Harry, Francesca Thyssen, Isabella Rosellini, Lisa Lyon, Arnold Schwarzenegger, Brice Marden, Philip Glass, Robert Wilson, Philip Johnson, Grace Jones in Henry Geldzahler. Številne je poznal iz umetniških krogov, nekateri pa so bili narejeni po naročilu.
Razstavo so pripravili Mojca in Igor Lah, Galerija TR3; Narodna galerija; Es Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma, Mallorca, Španija; CAC Málaga, Centro de Arte Contemporáneo de Málaga, Málaga, Španija; The Robert Mappelthorpe Foundation v sodelovanju z Thaddaeus Ropac (Pariz, Salzburg).

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam