A+ | A | A-

Mednarodni simpozij pod pokroviteljstvom CIHA
Umetnost okoli leta 1400: globalni in regionalni pogledi

Na prvem mednarodnem simpoziju pod pokroviteljstvom Mednarodnega komiteja za umetnostno zgodovino (CIHA) v Sloveniji bomo obravnavali eno od najbolj kompleksnih in vznemirljivih poglavij v zgodovini umetnosti: umetnost celinske in sredozemske Evrope okoli leta 1400, in to iz raznovrstnih regionalnih in globalnih vidikov. Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo, njegov Nacionalni odbor za umetnostno zgodovino in Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru vljudno vabijo umetnostne zgodovinarje, da se udeležijo razprav o temah, ki so povzete v nadaljevanju. Simpozij bo potekal maja 2011 v Mariboru, kjer so jeseni 2009 uvedli študij umetnostne zgodovine in tako ponudili nove možnosti za širjenje umetnostnozgodovinskih znanj. Srečanje strokovnjakov bo odlična priložnost za izmenjavo mnenj in izkušenj ter za obisk nekaterih zanimivih, a premalo znanih vrhunskih spomenikov iz obdobja poznega srednjega veka.

Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo
Univerza v Mariboru/Filozofska fakulteta
Mednarodni simpozij pod pokroviteljstvom CIHA
torek, 10. maj−sobota, 14. maj 2011

UMETNOST OKOLI LETA 1400:
GLOBALNI IN REGIONALNI POGLEDI

Velika razstava v Kölnu Parler und der Schöne Stil 1350−1400: Europäische Kunst unter den Luxemburgern (1978) je umetnost kontinentalne Evrope in Sredozemlja obravnavala iz regionalnih in drugih vidikov ter jo umestila v splošne preglede evropske umetnostne zgodovine. Raziskave so dosegle nadaljnje vrhunce z razstavami v Trentu leta 2002 (Il gotico nelle Alpi: 1350−1450), v letih 2005 in 2006 v Luksemburgu in Budimpešti (Sigismundus Rex et Imperator) ter v Pragi (Karl IV. Kaiser von Gottesgnaden: Kunst und Repräsentation des Hauses Luxemburg 1310−1437).
Primer romarske cerkve na Ptujski Gori (okoli 1400) z arhitekturo in kiparsko opremo najvišje kakovosti pa vendarle kaže, da umetnostno dogajanje na perifernih območjih ni bilo v zadostni meri vključeno v mednarodne raziskave. Umetnost na obrobju namreč odpira posebna vprašanja, ki jih ni mogoče obravnavati samo s preučevanjem vodilnih umetnostnih središč z dvori posvetnih in cerkvenih vladarjev.
Simpozij bo omogočil predstavitev umetnostne produkcije izven velikih in dobro znanih središč. Srečanje strokovnjakov bo tudi odlična priložnost za razrešitev vprašanj, povezanih s prenosom slogovnih značilnosti in ikonografskih motivov.
Vljudno Vas vabimo k sodelovanju z referati na eno izmed spodaj navedenih tem. Referati naj ne presegajo 20 minut, ki jim bo sledilo 10 minut za razpravo. K sodelovanju in predstavitvi s posterji vabimo tudi podiplomske študente.

Rok za oddajo povzetkov (300 besed) je ponedeljek, 10. maja 2010.

Teme:
I.
Središča in periferija okoli leta 1400: ekonomski in socialni pogoji ter kulturni kontekst umetnostne produkcije v "Evropi regij" in izven nje.

II.
Zasebno in kolektivno: naročništvo, reprezentacija, imitacija in oblike pobožnosti.

III.
Migracije umetnikov in/ali vzorov. Lokalne delavniške prakse in postopki.

IV.
Globalni odmevi: recepcija in percepcija umetnosti iz časa okoli 1400.

Kontaktni naslovi:
Dr. Marjeta Ciglenečki
Filozofska fakulteta
Univerza v Mariboru
Koroška cesta 160
SI-2000 Maribor
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Dr. Janez Balažic
Pokrajinski muzej Murska Sobota
Trubarjev drevored 4
SI-9000 Murska Sobota
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Dr. Polona Vidmar
Pedagoška fakulteta
Univerza v Mariboru
Koroška cesta 160
SI-2000 Maribor
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam