Umetnostna galerija Maribor, Maribor
Roman Zel, Risbe
od 12. novembra do 13. decembra 2009

R.Zel_Vznik_dvojice_2008R.Zel_Kobilice_2008

Risbe Romana Zela imajo težko opredeljivo esenco. Neustavljivo pritegnejo z močjo svoje prisotnosti, obenem pa so skrajno izmuzljive, ambivalentne. Materija, iz katere nastajajo, je temačna in skoraj preteča, vendar nas v končni podobi grožnja ne doseže, temveč ostane prisotna le v obliki slutnje. Grozeč fizis se nepričakovano in skoraj brezbrižno transformira v osupljivo estetsko podobo, ki prevzame s svojo eruptivno močjo, zagonom, lepoto, ubranostjo, spevnostjo, krhko drobljivostjo itd. Lepoto je pri Romanu Zelu moč doživeti le V grozi vkopanosti, če si izposodimo naslov ene izmed avtorjevih risb. Risbe Romana Zela se gibljejo na osupljivo tanki črti med najtemnejšim in najčistejšim, med dramatično trpečim občutjem, ki spremlja njihovo stvarjenje in med samosvojo podobo, ki jo v neopaznem preobratu naseli čista notranja pokrajina. Pobliski čistosti in lepote pridejo do polnega izraza ravno na ozadju temne substance iz katere izhajajo. Korak preveč in tema bi jih posrkala vase in zaprla v gosto zamejeno formo.
Razstava risb Romana Zela v Viteški dvorani UGM spremlja razstavo Risba na Slovenskem II., 1940−2009, projekt Mestne galerije Ljubljana. Z vzporedno razstavo risb Romana Zela želimo predstaviti umetnika SV Slovenije, ki v pregledno razstavo ni vključen in opozoriti na njegov zanimiv in kvaliteten opus.
Roman Zel je rojen leta 1969 v Mariboru. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani leta 1998 pri prof. Andreju Jemcu. Živi in dela v Mariboru.
Kustosinja razstave je Andreja Borin, kustosinja UGM.

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam