Napovednik

Tehniški muzej Slovenije, Bistra pri Vrhniki
Moje zvezdarne
Pavel Kunaver, pionir slovenske amaterske astronomije
od 16. septembra do 3. decembra 2009

Ob Mednarodnem letu astronomije smo v Tehniškem muzeju Slovenije občasno razstavo posvetili slovenskemu pionirju astronomije, Pavlu Kunaverju. Na razstavi je prikazano njegovo življenje in delo na področju amaterske astronomije.

Galerija Velenje, Velenje
Tehnologije v likovni umetnosti
od 8. do 30. oktobra 2009

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja so bile razprave, kakor tudi razstave z vsebino prepletanja klasičnih likovnih zvrsti pogoste, sedaj pa jih je bistveno manj, zato smo v Slovenskem društvu likovnih kritikov pripravili zbornik in spremljajočo razstavo Tehnologije v likovni umetnosti v Galeriji Velenje, ki bo zajela različne vizualne prakse novejšega časa.

Slovenski etnografski muzej, Ljubljana
Pozdravi iz Striponije
Spremljevalna razstava 28. grafičnega bienala
od 22. oktobra do 29. novembra 2009

Pozdravi iz Striponije/Greetings from Cartoonia je mednarodni stripovski projekt pod vodstvom stripovske revije Stripburger. Projektu se je pridružilo 6 evropskih stripovskih združenj ter 4 slovenske kulturne institucije. Ker je strip že od nekdaj marginaliziran, v določenih obodobjih in družbenih ustrojih je bil celo prepovedan, so skupaj ustvarili Striponijo, domovino vseh striparjev tega sveta in stripa nasploh.

Galerija Vžigalica, Muzej in galerije mesta Ljubljane
Čas za revolucijo
Epopeja in mednarodni kontekst za Gledališče Pupilija Ferkeverk 1967−1974
od 21. oktobra do 21. novembra 2009

Ustvarjanje skupine Pupilija Ferkeverk je bilo kratko, a izjemno udarno. Zato lahko govorimo o fenomenu, ki ga razstava osvetljuje skozi umestitev v kontekst časa, v katerem je skupina ustvarjala; izzvala je številne reakcije domače kulturne in družbene javnosti, s svojim delom pa se legitimno postavlja v kontekst takratnih eksperimentalnih gibanj v svetu. Razstava je zamišljena kot dokumentiran pregled delovanja, dejanskih in fikcijskih kontekstov gledališke skupine Pupilija Ferkeverk.

Galerija sodobne umetnosti Celje, Celje
SLIKA: prehajanja
Uršula Berlot, Ksenija Čerče, Mojca Zlokarnik, Ivo Prančič, Žarko Vrezec
od 26. novembra 2009 do 22. januarja 2010

Razstava bo skozi dovolj nazorne primere umetniških del 5 avtorjev, ki se bodo razlikovali v izraznih vrednostih: BARVE, SVETLOBE, ZVOKA ter v različnih tehnoloških postopkih dela od minimalističnega, izčiščenega stila gestualno povsem brezbarvnih, transparentnih, optičnih podob Uršule Berlot, ki živijo med snovnim in nematerialnim in se skozi prelivanje svetlobe

Likovni salon in Galerija sodobne umetnosti, Kapela sv. Elizabete (Špitalska kapela), Celje
Prepovedana smrt
Mednarodna tematska razstava
od 2. oktobra do 20. novembra 2009

Projekt Prepovedana smrt problematizira odnos sodobne družbe do smrti. Kljub temu, da je smrt vseprisotna − tako v medijih, filmih, videoigricah kot v realnem svetu v raznih oblikah, od vojn, okupacij, smrtnih kazni, lakote, neozdravljivih bolezni ..., je ena temeljnih značilnosti sodobne družbe in sodobnega človeka izogibanje neposrednemu stiku z umirajočimi, s smrtjo in pogledu nanju. Smrt ima (po Baumanu) status skrajno radikalnega in nenaravnega dogodka; o smrti kot taki, o tem enkratnem in absolutnem dogodku v življenju slehernega izmed nas, se ne razmišlja, smrt je vedno smrt drugega. Potisnjena je popolnoma na rob družbene zavesti in predstavlja enega največjih tabujev sodobne družbe.

Muzej pošte in telekomunikacij, Polhov Gradec
Janez Puhar, izumitelj fotografije na steklo
Gostujoča razstava Gorenjskega muzeja
do konca oktobra 2009

Puhar1Puhar2Puhar3

Razstava o prvem slovenskem fotografu in izumitelju fotografije na steklo, Kranjčanu Janezu Puharju, prikazuje njegovo življenje in delo.

Umetnostna galerija Maribor, Maribor
Natalija Šeruga, Orpiment
od 8. do 31. oktobra 2009

N.Seruga_742N.Seruga_244

Akademska slikarka Natalija Šeruga se v Viteški dvorani predstavlja s serijo 121 risb, ki so nastale v zadnjih dveh letih. Risbe so nadaljevanje njenega značilnega slikarskega jezika, vendar hkrati kažejo prelom v ustvarjanju. Čeprav dela tudi tokrat odsevajo slikarkin notranji svet in razpoloženje, vsebinski poudarki pa ostajajo elegičnost in minljivost, so te risbe še bolj intimne in iskrene zaradi majhnosti in likovne prečiščenosti.

Umetnostna galerija Maribor, Maribor
Risba na Slovenskem II. 1940−2009
od 12. novembra 2009 do 14. februarja 2010

Zmago_JerajAndrej_Brumen_Cop

UGM predstavlja del obsežnega raziskovalnega projekta Mestne galerije Ljubljana − prikaz risbe v slovenski umetnosti. Razstava Risba na Slovenskem II. 1940−2009 obsega 310 del 137 umetnikov in jo spremlja obsežna monografska publikacija. Izbor za razstavo vključuje vidnejše umetnike in različne tehnike, ki v ospredje postavljajo risbo kot glavnega nosilca likovne podobe.

Umetnostna galerija Maribor, Maribor
Roman Zel, Risbe
od 12. novembra do 13. decembra 2009

R.Zel_Vznik_dvojice_2008R.Zel_Kobilice_2008

Risbe Romana Zela imajo težko opredeljivo esenco. Neustavljivo pritegnejo z močjo svoje prisotnosti, obenem pa so skrajno izmuzljive, ambivalentne. Materija, iz katere nastajajo, je temačna in skoraj preteča, vendar nas v končni podobi grožnja ne doseže, temveč ostane prisotna le v obliki slutnje.

Umetnostna galerija Maribor, Maribor
Stojan Grauf, Reka Drava
od 19. novembra do 20. decembra 2009

S.Grauf_Reka Drava_ 2009S.Grauf_Zima_2009

Stojan Grauf, slikar srednje generacije, je tesno povezan z Mariborom, kjer živi in ustvarja. V UGM se bo ponovno predstavil po petnajstih letih, in sicer z razstavo Reka Drava, ki bo razkrila fasciniranost umetnika nad reko. V celostni prostorsko zvočni instalaciji bo umetnik kombiniral klasične likovne tehnike (slike, risbe, grafike) s prostorsko instalacijo in na ta način podal osebno intuitiven in hkrati kritično distanciran pogled na reko, ki vzpodbuja revizijo naših predstav o reki.

Mestni muzej Idrija, Idrija
Črpalka Kley

crpalka_Kley

Drugi najstarejši in največji rudnik živega srebra na svetu je spadal med vodilna evropska podjetja in do konca prve svetovne vojne tudi med tehnično najbolje opremljene rudnike v Evropi. Dviganje in črpanje jamske vode zavzema v zgodovini tehnike, še posebno pa v rudarstvu, nadvse pomembno mesto. Črpalka Kley, izdelek znane tovarne E. Skoda Pilsen

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam