A+ | A | A-

Muzej pošte in telekomunikacij, Polhov Gradec
Janez Puhar, izumitelj fotografije na steklo
Gostujoča razstava Gorenjskega muzeja
do konca oktobra 2009

Puhar1Puhar2Puhar3

Razstava o prvem slovenskem fotografu in izumitelju fotografije na steklo, Kranjčanu Janezu Puharju, prikazuje njegovo življenje in delo.
Janez Puhar je bil rojen 1814 v družini znanih kranjskih kamnosekov. Kot zelo nadarjen mladenič se je vpisal v semenišče in bil leta 1838 posvečen v duhovnika. S fotografijo se je začel ukvarjati verjetno že pred uradno razglasitvijo dagerotipije. Postopek je bil zelo drag, zato je izumil svoj »svetlopis«. Leta 1852 je dobil diplomo francoske "Académie nationale agricole, manufacturiere et commerciale", s katero so mu nekoliko pozno priznali odkritje fotografije na steklo in ga imenovali "Inventeur de la photographie sur verre" − izumitelj fotografije na steklo.
Na razstavi je predstavljeno Puharjevo življenje in delo, rekonstruiran fotografski postopek s praktičnim prikazom, razstavljene so fotografije na steklo in "prvi fotoaparat" − camera obscura, ki ga je sam izdelal in tudi uporabljal. Razstavo spremlja dokumentarni film, ki ga je posnela RTV Slovenija (režiser Zdravko Pečenko), spletna stran www.puhar.si in katalog z zbranimi podatki ter ohranjenimi deli. Razstavo je pripravila kustodinja Nataša Robežnik.

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam