Gašper Cerkovnik
Sonja Klemenc (1960−2009): in memoriam

GetAttachment.aspx

Kljub temu, da nam je bil, sodelavcem na umetnostnozgodovinskem oddelku Filozofske fakultete, Sonjin dolgoletni boj z boleznijo (vsaj v obrisih) znan, je njena smrt prišla kot nenaden udarec. Ob vsakem srečanju nam je povedala, da ji gre na bolje, da bo njene bolniške kmalu konec in da se bomo kmalu, zares in za dolgo, videli v naši knjižnici.
Tukaj se je s polovičnim delovnim časom, saj je za seboj že imela prvo izkušnjo z boleznijo, zaposlila leta 2000. V knjižnici je skrbela predvsem za katalogizacijo periodike, ob tem pa se je ves čas ukvarjala tudi s pisanjem o moderni in sodobni umetnosti. Z umetnostjo dvajsetega stoletja, predvsem s kiparstvom, sta bili njena profesionalna pa tudi osebna pot ves čas tesno povezani.


Sonja je diplomirala leta 1988 na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani iz umetnostne zgodovine in etnologije. Že v svoji diplomski nalogi z naslovom Pogled na osemdeseta leta. Sodobno obalno slikarstvo iz leta 1987 je, pod mentorstvom profesorja Naceta Šumija, pokazala zanimanje za sočasna dogajanja v domači in tudi tuji umetnosti. V tem času je začela tudi z objavljanjem kratkih prispevkov o likovnem dogajanju v Kamniku, domačem mestu, ki mu je ostala zvesta vse svoje življenje. Po diplomi je bila leta 1989 in 1990 zaposlena kot kustosinja stalne zbirke Moderne galerije v Ljubljani. V tem času je v reviji M'ars redno objavljala recenzije razstav v matični hiši in galeriji Equrna, prvič pa se je ob študiji male plastike Franceta Kralja v depoju Moderne galerije specifičneje posvetila kiparskemu mediju. Leta 1992 je dobila trimesečno štipendijo avstrijskega Zveznega ministrstva za znanost in raziskovanje na Inštitutu za umetnostno zgodovino Karl-Franzens-Universität v Gradcu, ko je vpisala tudi magistrski študij o kiparju Jakobu Savinšku na Oddelku za umetnostno zgodovino ljubljanske Filozofske fakultete. Njena magistrska naloga je nastajala ob pripravah na veliko Savinškovo retrospektivno razstavo v Moderni galeriji, pri kateri je že kot zunanja sodelavka — leta 1993 je postala mlada raziskovalka na ljubljanskem Oddelku za umetnostno zgodovino — sodelovala skupaj s Špelco Čopič in Juretom Mikužem. Posebej sodelovanje s Špelco Čopič, s katero sta v celoti inventarizirali Savinškovo zapuščino, je preraslo v dolgotrajno prijateljstvo. Leti 1994 in 1995 je zaznamovala vrsta dogodkov in objav, povezanih s Savinškovo retrospektivo, kronana z uspešno zagovorjeno magistrsko nalogo. Po otvoritvi v Moderni galeriji v Ljubljani septembra leta 1994 je bila razstava v decembru postavljena v Galeriji sodobne umetnosti in v Likovnem salonu v Celju, leta 1995 pa še v Dolenjskem muzeju v Novem mestu. Prav po svojem delo o Jakobu Savinšku bo Sonja ostala v spominu večine strokovne in splošne javnosti. Tudi po koncu retrospektive je ustvarjanje tega kiparja ostalo njena priljubljena tema, saj je poleg študij v reviji Rast leta 1995, Loških razgledih leta 2001 (o portretu Ivana Tavčarja) ter v Kamniškem zborniku leta 2002 (o Savinškovih delih v Kamniškem muzeju) leta 2002 pripravila tudi predstavitev njegovih del iz donacije Mile Kačič v Galeriji Mihe Maleša v Kamniku.
Poleg prijateljstva s Špelco Čopič, o katerem živo pričata dve besedili, ki ji ju je Sonja namenila ob njeni osemdesetletnici leta 2002 v Zborniku za umetnostno zgodovino in leta 2006 v Zborniku za Špelco Čopič, posebni izdaji Zbornika za umetnostno zgodovino, je ob pripravi na Savinškovo retrospektivo navezala prijateljske stike z drugimi slovenskimi kiparji, predvsem z Janezom Lenassijem. Leta 2002 je Lenassiju pripravila tudi retrospektivno razstavo kamnite plastike v Galeriji Šivčeva hiša v Radovljici in prispevala besedilo (Umetnik v sožitju z naravo) v katalogu. Prav sobivanje umetn(išk)ih in naravnih prvin, je bilo, kot kaže, v središču njenega zanimanja, saj je aktivno sodelovala pri projektih kot Voda in kipi (Ljubljana, 1997) ali Kiparski simpozij v Grosuplju (2004); na tem mestu je seveda treba omeniti tudi njeno življenjsko povezanost s kiparjem Dragom Vitom Rozmanom in skrb za predstavitev njegovega ustvarjanja širši javnosti.
S Sonjino smrtjo je v pisanju o slovenskem modernem in sodobnem kiparstvu nastala velika luknja, prav tako pa bomo — pri pogovorih o rastlinah na vrtu, o morju, ki ga je imela rada, o umetnosti in še o marsičem — pogrešali Sonjo tudi sodelavci na oddelku.

 

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam