A+ | A | A-

Muzej in galerije mesta Ljubljane, Galerija Jakopič
BAUHAUS DVAJSET−21. TRAJNA ZAPUŠČINA
Fotografije Gordona Watkinsona
od 23. aprila do 20. junija 2010

Bauhaus1Bauhaus2Bauhaus4Bauhaus3

Bauhaus dvajset−21 je prostor dialoga edinstvenih fotografskih sekvenc ameriškega fotografa Gordona Watkinsona, ki vzporeja 12 ikoničnih stvaritev arhitekture Bauhausa z 12 novejšimi gradbenimi projekti uveljavljajočih se in mednarodno priznanih sodobnih arhitektov. Razstava, ki povezuje arhitekturo z oblikovanjem in fotografijo, predstavlja dediščino Bauhausove arhitekture v kontekstu sodobnih arhitekturnih trendov in prikazuje, kako močan je njen vpliv na arhitekturo 21. stoletja.
Na svojih estetsko dovršenih fotografijah se Gordon Watkinson osredotoča na izjemno kakovost stavb, ki so jih pred letom 1933 zgradili Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe, Hannes Meyer, Georg Muche in Richard Paulick. Potem ko je z objektov odstranil odvečne elemente se je lahko posvetil odkrivanju bistva, Watkinson, ki mu je uspelo ujeti brezčasnost moderne arhitekture, kontrastira nekatere najznačilnejše primere Bauhausove arhitekture s sodobnimi, slogovno sorodnimi zgradbami. Na razstavi je mogoče videti dela naslednjih sodobnih arhitektov: Allmanna Sattlerja Wappnerja, Rolfa Discha, Hanna Vogl-Fernheima, Finka+Jocherja, Gallija & Rudolfa, Ingvartsena, Grahama Phillipsa, Petzinka Pinka, arhitektov RCR, Sauerbrucha Huttona, Wernerja Sobeka in Wingårdhsa. Watkinson v prečiščenem vizualnem slogu predstavlja raznoliko zapuščino Bauhausovih idej in značilne primere arhitekture z začetka 21. stoletja.
Številne fotografije, ki prikazujejo estetiko nove stvarnosti in funkcionalizma, so dopolnjene s predstavitvijo primerkov Bauhausovega pohištva, ki je bilo zasnovano pred letom 1933 in ki ga izdelujejo še danes, in vabijo obiskovalce k interakciji in premišljevanju o brezčasnem karakterju oblik, nastalih v zgodnjem 20. stoletju, v sodobnem kontekstu.

 

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam