Napovednik

Galerija sodobne umetnosti Celje
Mušič. Stupica. Reminiscence na čas vojne
do 30. aprila 2010

Po pravkar zaključeni odmevni pregledni razstavi Zorana Mušiča (1909−2005) v ljubljanski Moderni galeriji in leta 2008 prvikrat predstavljenih gvaših Gabrijela Stupice (1913−1990) v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani, smo pripravili v Celju zgodbo na témo, ki je skupna obema umetnikoma: vojna. Ta doživeta groza, ki je bila kot globoka sled vtisnjena v njuni življenji in se je dvigala iz globin spomina na površje, je pretresljivo zapisana v Mušičevih ciklih oljnih slik in grafik Nismo poslednji ter v ciklu gvašev Upor Gabrijela Stupice.

Muzej pošte in telekomunikacij, Polhov Gradec
ŽELEZNA POT − Sledi človeka na območju vzhodnih Julijskih Alp od bronaste dobe do zgodnjega srednjega veka
Gostujoča razstava Gorenjskega muzeja
do 9. maja 2010

ZeleznaPotRazstavaRekonstrukcija

Na razstavi so predstavljene pomembnejše najdbe, ki so bile najdene na območju Pokljuke, Triglavskega pogorja, Spodnjih bohinjskih gora in Jelovice. Na spremljajočih plakatih so opisane najdbe iz posameznega zgodovinskega obdobja od bronaste dobe do zgodnjega srednjega veka. Narejena je tudi rekonstrukcija stavbe iz 4.−9. stoletja, katere ostanke so našli na planini Kal na Zadnjem Voglu.

Muzej in galerije mesta Ljubljane, Galerija Jakopič
BAUHAUS DVAJSET−21. TRAJNA ZAPUŠČINA
Fotografije Gordona Watkinsona
od 23. aprila do 20. junija 2010

Bauhaus1Bauhaus2Bauhaus4Bauhaus3

Bauhaus dvajset−21 je prostor dialoga edinstvenih fotografskih sekvenc ameriškega fotografa Gordona Watkinsona, ki vzporeja 12 ikoničnih stvaritev arhitekture Bauhausa z 12 novejšimi gradbenimi projekti uveljavljajočih se in mednarodno priznanih sodobnih arhitektov. Razstava, ki povezuje arhitekturo z oblikovanjem in fotografijo, predstavlja dediščino Bauhausove arhitekture v kontekstu sodobnih arhitekturnih trendov in prikazuje, kako močan je njen vpliv na arhitekturo 21. stoletja.

Mednarodni grafični likovni center
GESAMTKUNST LAIBACH 
Temelji 1980−1990
do 6. junija 2010

Letos mineva trideset let od ustanovitve skupine Laibach, katere glasba in performativni nastopi so že del kulturne zgodovine. Veliko manj pa je znano, da je Laibach svojo pot pričel pravzaprav tudi kot likovna skupina. Podobe križa, skodelice kave, jelena ali metalca, ki jih večina pozna s slik Irwinov, so namreč izvorno Laibachovi motivi. Bile so del kapitala, ki ga je Laibach leta 1984 vložil v takrat ustanovljeni Neue Slowenische Kunst. Po ustanovitvi NSK je njihovo do tedaj ustvarjeno likovno tradicijo prevzela skupina Irwin.
Laibach je v likovno produkcijo Slovenije prinesel alternativno postmoderno ustvarjanje. Povezal je slikarstvo nove podobe, naredi-si-sam ustvarjanja punkovskih skupin in postkonceptualne prakse, ki sta jih promovirali beograjska in zagrebška scena. Laibach je med sabo 'zvaril' različne medije, glasbo, video, film in performans, visoko in "nizko", popularno kulturo, politiko in umetnost. Že na samem začetku osemdesetih je jasno definiral tudi temelje Retroavantgarde.

Muzej in galerije mesta Ljubljane
Galerija Vžigalica, Trg Francoske revolucije 7

SCCA / SERVIS
Razstava & servisna platforma
od 6. do 25. aprila 2010

SCCA

Kultura in umetnost potrebujeta za svoje delovanje celostni podporni sistem v obliki informiranja, svetovanja, servisiranja in mreženja. SCCA, Zavod za sodobno umetnost − Ljubljana že leta razvija podporni sistem s programi Artservis, Kulturna stična točka, Stična točka ALF, Evrokultura in ArtsLink. Programi se med seboj dopolnjujejo in predstavljajo zaokroženo platformo za boljše produkcijske pogoje v kulturi in umetnosti.
Vodje servisnih programov bodo v galeriji vzpostavili delovno okolje, v katerem bodo opravljali svoje vsakodnevne aktivnosti − informirali in svetovali na osebnih srečanjih in preko spleta ter organizirali delavnice, posvete in predstavitve. Osrednja dogodka bosta dva mednarodna posveta.

Tehniški muzej slovenije, Bistra pri Vrhniki
Sto let brnenja na našem nebu
do 3. decembra 2010

RusjanoviSprijatelj-1909-predTrupomEDE2EDA2-nadesniEdvardinJosipRusjan

Razstava o bratih življenju in delu bratov Rusjan je posvečena stoti obletnici prvega motornega poleta na slovenskem. Edvard Rusjan je leta 1909 v primorski Gorici  prvič poletel z motornim letalom imenovanim EDA 1, ki sta ga zgradila skupaj z bratom Josipom. Da bi si obiskovalec mogel jasneje predstavljati okoliščine in pomembnost njunih dosežkov, je razstava opremljena s prikazom značilnosti goriškega okolja v njunem času, podan pa je tudi vpogled v letalska prizadevanja in dosežke pionirskih letalcev v Franciji in drugod.

Pilonova galerija Ajdovščina
Radko Oketič. Toys
do 7. maja 2010

SmehPoKoteh-akvarel-2009Stanjel-akvarel-2001

Eden najvidnejših kraških likovnih ustvarjalcev, Radko Oketič, tenkočuten akvarelist, ilustrator, svojevrsten mojster risbe in karikature ter likovni mentor se bo predstavil s svojimi akvareli, ilustracijami, grafikami, humorno-satiričnimi ilustracijami, risbami ter aplikativnimi računalniškimi grafikami, ki so tudi sicer temeljne likovne zvrsti njegovega ustvarjanja. Njegovemu likovnemu delu se je posvetila likovna kritičarka Polona Škodič, avtorica besedila v spremljajočem katalogu Radko Oketič: Ilustracije in satira.

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam