A+ | A | A-

Helena Trebar
9. slovenski bienale ilustracije
Galerija Cankarjevega doma, od 17. novembra 2010 do 10. februarja 2011

Galerija Cankarjevega doma devetič zapored na ogled postavlja ilustracije slovenskih umetnikov. Tokrat jih je izbrala in nekatere posebej nagradila petčlanska strokovna žirija, ki so jo sestavljali Črtomir Frelih, Radovan Jenko, Judita Krivec Dragan, Alenka Vidrgar in vodja projekta Nina Pirnat-Spahić. Med 112 prijavljenimi ilustratorskimi projekti so žiranti 5. oktobra 2010 na razstavo uvrstili 55 avtorjev in eno avtorsko skupino.

 

Nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo je prejela Melita Vovk, ki svoje ilustracije opisuje z besedami: »Imam nek prirojen čut za to, da vse nekoliko obrnem na satirično plat, malo humorno, ampak ne kot karikaturo. Sem zoper tisto, kar je ljubko in srčkano, kar je zlizano in krasno. Od nekdaj sem šla v grotesknost, pa ne tisto zlobno in strupeno ali kritičnost, ki hoče za vsako ceno vse izničiti. Šla sem ravno toliko, da se ljudje zavejo, kaj je ...« Besedilo o Meliti Vovk je za katalog prispeval Iztok Premrov, na razstavi pa si je mogoče ogledati širok izbor njenih ilustracij, ustvarjenih po večini v mešani tehniki.
Prejemnik nagrade Hinka Smrekarja je tokrat Danijel Demšar, plaketi Hinka Smrekarja sta si prislužila Alenka Sottler in Zvonko Čoh, dobitnika priznanj sta Marjan Manček in Damijan Stepančič. Posebne pohvale posamičnih članov žirije gredo Juretu Engelsbergerju, Nini Mrđenović, Andreju Štularju, Žarku Vrezcu ter Anji Zavadlav.
Posebno pozornost je letošnji bienale ilustracije namenil slikarju Vladimirju Lakoviču (1921−1997). Avtorica besedila v katalogu Breda Ilich Klančnik njegovo ilustracijo opisuje takole: »Čista obrisna risba oklepa razgibane figure, se pomudi pri nadrobnostih in potrjuje zvestobo realistični zasnovi,« in se sprašuje: »Koliko peres, ki so vdahnila podobo literarnim junakom iz davne preteklosti in priklicala na površje komaj potlačeni spomin na lastna srhljiva vojna doživetja, se je skrhalo, in koliko tuša je bilo prelitega na tisoče listih ...?«
9. slovenski bienale ilustracije je posvečen spominu na slikarja in ilustratorja Matjaža Schmidta, saj je dober mesec pred odprtjem bienala umrl v 63. letu starosti. Na razstavi si lahko ogledamo njegovo ilustracijo Slovenskih pravljic v stripu, pri kateri je tudi avtor besedila. Nekoč je dejal: »Najbolj sem seveda zadovoljen, ko sem sam avtor svojega besedila. Takrat se da dihati! Pa potem pogosto vidiš, da si dihal čisto na drobno in da si kljub vsej svobodi zajel premalo sape!« (citat dostopen na internetni strani: http://www.zupca.net/dnevna_soba/ilustratorji/matjaz_schmidt.htm)
Razstava je nastala v sodelovanju z Ilustratorsko sekcijo Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, izvirno uvodno besedo kataloga razstave pa je tokrat prispeval literarni kritik Matej Bogataj.
Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam