A+ | A | A-

Naslov

Slovensko
umetnostnozgodovinsko društvo
(SUZD)
Aškerčeva cesta 2
SI-1000 Ljubljana
tel: (01) 241 12 10

Poziv strokovnega sveta Javnega zavoda RS za varstvo kulturne dediščine v zvezi z načrtovano predelavo Plečnikovega Stadiona za Bežigradom

Informacija uredništva, 8. 2. 2020

Strokovni svet ZVKDS nam je v vednost poslal svoj decembrski poziv ministru za kulturo v zvezi s Plečnikovim stadionom. Poziv v celoti objavljamo.

Spoštovani,

člani strokovnega sveta Javnega zavoda RS za varstvo kulturne dediščine že dalj časa zaskrbljeno  spremljamo dogajanje v zvezi z načrtovano predelavo Plečnikovega Stadiona za Bežigradom v Ljubljani. Na svoji seji 18. julija 2019 je strokovni svet zato sprejel pobudo, da Ministrstvo za kulturo RS pozove k bolj aktivni vlogi pri urejanju problematike. Predlagamo, da Ministrstvo za kulturo pozove lastnike in vse udeležene v načrtovani predelavi spomenika k ponovnem premisleku o načrtovanih posegih in obenem v okviru svojih pristojnosti sprejme določene ukrepe, ki bi omogočili ustrezno rešitev oz. pomenu in pravnemu statusu primerno prenovo tega spomenika.

Strokovni svet namreč ugotavlja, da so strokovne debate, interne in javne, v zadnjem desetletju več kot nedvomno pokazale, da načrtovana predelava (nekaj gradiva je na http://bsp.si/) nikakor ne ustreza sodobnim idejam in tendencam varovanja kulturnih spomenikov. Poleg številnih posameznih strokovnjakov s področja arhitekturne oz. umetnostne dediščine, vključno z vodilnimi poznavalci opusa Jožeta Plečnika, so takšno mnenje izrazile tudi stanovske organizacije arhitektov in umetnostnih zgodovinarjev (npr. Društvo arhitektov Ljubljane, Zveza društev arhitektov Slovenije, Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, Društvo krajinskih arhitektov Slovenije, Slovensko umetnostno zgodovinsko društvo, pa tudi Fakulteta za arhitekturo UL in Oddelek za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete UL) ter nekaj mednarodnih organizacij (npr. Docomomo, ICOMOS). Tudi interes širše javnosti je pokazal, da ima Plečnikova dediščina danes v zavesti državljanov RS tak status, da si zasluži izredno skrbno in spomeniku primerno prenovo.

Kot je bilo že opozorjeno, tudi strokovni svet ugotavlja, da je načrtovana prenova v več točkah v nasprotju z Odlokom o razglasitvi del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za kulturne spomenike državnega pomena (Uradni list RS, št. 51/09, 88/14, 19/16, 76/17 in 17/18). V njem je enota Ljubljana – Stadion za Bežigradom (EŠD 393) potrjena kot kulturni spomenik državnega pomena, določen pa je tudi varstveni režim. Načrtovana predelava je zato povsem očitno v nasprotju vsaj z naslednjimi členi odloka:

- v 6. odstavki 10. člena je predvideno »ohranjanje vedute stadiona med vhodnim stebriščem in glorieto, zlasti iz smeri Dunajske ceste, vključno s križiščem s Samovo cesto«, pri varstvenem režimu pa ponovno »ohranjanje vedut na spomenik in s ali iz spomenika na okolico« (56. člen, 1. odstavek); pri vplivnih območjih kulturnih spomenikov pri tem velja varstveni režim, ki določa: » ohranjanje obstoječega nepozidanega odprtega prostora in tradicionalne rabe prostora, kjer je to nujno za ohranjanje integritete kulturnega spomenika« in ponovno »ohranjanje vedut na spomenik in s ali iz spomenika na okolico.« (56. člen, 9. odstavek).

- Obenem je v varstvenem režimu (56. člen) zahtevano »zagotavljanje ustrezne namembnosti celote in posameznih enot skladno z varovanimi vrednotami spomenika in prvotnimi namembnostmi«, »podreditev vseh posegov v spomenik in njegove enote ohranjanju spomenika v obliki, legi, gabaritih, konstrukciji, materialih, strukturi in barvni podobi« (1. odstavek) in »ohranjanje vseh ovrednotenih likovnih značilnosti zunanjosti in notranjosti posameznih enot ter Plečnikove avtorsko zasnovane opreme, kjer je ta del posamezne enote, v njihovi izvirnosti in neokrnjenosti« (5. odstavek) .

Projekt predelave Plečnikovega Stadiona je s svojim preobsežnim programom, nadzidavo, podzidavo in obzidavo objekta v nasprotju z zgornjimi členi Odloka. Obenem poudarjamo, da ohranitev fizičnih elementov Stadiona še ne pomeni tudi varovanja njegove celostne podobe in vloge, ki jo ima v prostoru, kar pa je ključni del vsake, stare in nove arhitekture.

Ministrstvo za kulturo lahko posreduje takoj, saj 56. člen Odloka, 1. odstavek, zahteva tudi »redno vzdrževanje spomenika in njegovih delov ter neposredne okolice«, kar se že vrsto let, kljub nekaterim manjšim posegom, žal ne dogaja.

Lep pozdrav,

red. prof. dr. Matej Klemenčič, predsednik strokovnega sveta.

Citiranje: Poziv strokovnega sveta Javnega zavoda RS za varstvo kulturne dediščine v zvezi z načrtovano predelavo Plečnikovega Stadiona za Bežigradom, Bilten SUZD, 39/3 [8. 2. 2020], 2020 (http://www.suzd.si/bilten/prispevki/1580-bilten-suzd-39-2020-03[datum odčitka]) 

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam