A+ | A | A-

Naslov

Slovensko
umetnostnozgodovinsko društvo
(SUZD)
Aškerčeva cesta 2
SI-1000 Ljubljana
tel: (01) 241 12 10

Mednarodni simpozij Likovna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji med obema vojnama

torek, 17. maj 2022 ob 10.00
Cankarjev dom (Klub CD)

Mednarodni simpozij bo osredotočen na posamezna poglavja likovne umetnosti med obema vojnama, ki jih bo odpirala razstava. Umetniki so na profesionalno pot stopili v umetnosti precej neprijaznih časih, zaznamovanih z gospodarsko krizo, politično napetostjo v kraljevini ter z bojem za razvoj kulture in umetnosti. Neodvisni so večinoma študirali na likovni akademiji v Zagrebu (dva sta končala akademijo v Pragi), kjer so usvojili zelo kakovostno znanje, profesorji pa so jih usmerili v študij francoske in španske umetnosti. Vpliv vsesplošnega obrata k realizmu v umetnosti in sodobni francoski umetnosti je bil v tem času zelo pomemben za uveljavitev tokov umirjenega modernizma in t. i. sloga barvnega realizma, ki so ga zastopali tudi Neodvisni. Po drugi strani pa so se zlasti v hrvaški umetnosti odpirala vprašanja socialne umetnosti ter same vloge umetnosti v družbi, ki so pomembno zaznamovala likovno kritiko in nekatere opuse najpomembnejših umetnikov. Simpozij bo namenjen tako strokovni kot splošni javnosti in bo osvetlil delo posameznih izpostavljenih umetnikov, posvečen bo pojavu novih slogovnih usmeritev v likovni umetnosti Kraljevine Jugoslavije, povezav umetnikov z mednarodnim umetnostnim prostorom, razmerij med umetnostjo in politiko ter razstavljanja med obema vojnama.

Uvodno predavanje bo imel dr. Zvonko Maković, upokojeni redni profesor Filozofske fakultete Univerze v Zagrebu in član akademije Hrvaške znanosti in umetnosti o umetnosti v Kraljevini Jugoslaviji. Dr. Ana Ereš s Filozofske fakultete v Beogradu bo predstavila sodelovanje Kraljevine Jugoslavije na Beneškem bienalu, s posebnim poudarkom na bienalu leta 1940, ko je bil izbran tudi Maksim Sedej. Ivana Hanaček s Filozofske fakultete v Zadru bo spregovorila o umetnicah in ženskah, ki so sodelovale z družbenokritično skupino Zemlja, Vesna Vuković iz zagrebškega kolektiva Blok pa o kontekstu družbeno angažirane umetnosti in delovanja članov skupine Zemlja skozi prizmo avtopoetičnih in kritiških besedil. Umetnostni zgodovinarki Hana Čeferin in Lara Mejač bosta predstavili izsledke raziskave o delovanju in razstavljanju v Jakopičevem paviljonu v tridesetih letih. Mag. Gojko Zupan se bo osredotočil predvsem na enega najpomembnejših slovenskih umetnikov, Zorana Mušiča, ki je bil član Kluba neodvisnih. Vprašanja predvojnega likovnega življenja v Mariboru, kjer je živel tudi Zoran Mušič, bo predstavila dr. Anja Iskra s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in raziskovalka na ZRC SAZU, ki bo odprla tudi do sedaj neraziskano poglavje umetnostnega dogajanja v Mariboru med vojno. Dr. Asta Vrečko, raziskovalka na Filozofski fakulteti v Ljubljani in sodelavka Galerije Božidar Jakac ter avtorica razstave Izven okvirja, pa bo umestila Klub neodvisnih v kontekst umetnosti med obema vojnama in predstavila njihov pomen v zgodovini slovenske umetnosti.

Simpozij organizira Cankarjev dom v sodelovanju z Galerijo Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki in Slovenskim umetnostnozgodovinskim društvom.
______

PROGRAM

10:00 Uvodni pozdravi:
Barbara Rogelj, Vodja kulturnovzgojnih in humanističnih programov, Cankarjev dom
dr. Andrej Smrekar, Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo
Goran Milovanović, direktor Galerije Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki

10:15 prof. dr. Zvonko Maković: Pluralistične tendence 30-ih v Zagrebu
11:15 dr. Ana Ereš: Kraljevina Jugoslavija in beneški bienale
11:45 Razprava. Moderira: dr. Asta Vrečko

Odmor

12:15 Ivana Hanaček: “Ženska stran" Zemlje: od prezence ženske do ženske kreativnosti
12:45 Vesna Vuković: Politika poetike. Umetniško združenje Zemlja skozi prizmo avtopoetičnih in kritiških besedil
13:15 Razprava. Moderira: dr. Beti Žerovc

Odmor

14:45 Hana Čeferin, Jera Krečič, Neža Lukančič, Lara Mejač in Ana Obid: Jakopičev paviljon in razstavljanje v tridesetih letih
15:15 dr. Asta Vrečko: Klub Neodvisnih v vrtincu umetnosti tridesetih let

Odmor

16:00 mag. Gojko Zupan: Neodvisni v okvirih časa. Kdo, kdaj in zakaj je lahko izstopil iz okvira?
16:30 dr. Anja Iskra: Onkraj slovenskega umetnostnozgodovinskega kanona. Umetniki nemške manjšine in nacifikacija nemštva pred drugo svetovno vojno na slovenskem Štajerskem
17:00 Razprava. Moderira: Katarina Hergouth

18:00 Zaključek simpozija z otvoritvijo razstave Natečajnih rešitev pri razstavi Izven okvirja (sodelovanje z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani)
__

Simpozij bo potekal v slovenskem in hrvaškem jeziku. Omogočen bo prevod v slovenski jezik.
Vstop je prost.

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam