A+ | A | A-

Naslov

Slovensko
umetnostnozgodovinsko društvo
(SUZD)
Aškerčeva cesta 2
SI-1000 Ljubljana
tel: (01) 241 12 10

Spomladanski ciklus predavanj Slovenskega umetnostnozgodovinskega društva

Epistolarij Franceta Steleta. Prispevki k duhovni zgodovini.

 

Vabimo vas na predavanje dr. Vesne Krmelj

Epistolarij Franceta Steleta. Prispevki k duhovni zgodovini.

v torek, 24. maja 2022, ob 18. uri
v Avditoriju Narodne galerije, vhod Prešernova 22.

Udeležba na predavanju je brezplačna. Predavanje bo možno spremljati v živo in preko ZOOM-a na povezavi:  https://zoom.us/j/93385253530?pwd=MlpHbmlsRTREajJ2MUFuYUNhOG9CQT09

Profesor in akademik dr. France Stele je svojo prejeto korespondenco zapustil Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Ohranjenih je več kot 12.000 pisem s skoraj 2.300 korespondenti, kar arhiv uvršča med večje korespondenčne zbirke, ki jih hranita SAZU in NUK. Pisma, ki jih je Stele prejel med letoma 1901 in 1972, po vsebini segajo na različna kulturna, družbena, znanstvena in osebna področja, med katerimi je pogosto nemogoče postaviti ostro ločnico.
Predavateljica se bo osredotočila na Steletov epistolarij kot na celoto, ki nam med drugim odkriva, kako je Stele razvil in gojil veščino dopisovanja in kako so ga kot človeka in strokovnjaka doživljali njegovi sodobniki. Steletov epistolarij je tesno povezan z njegovim strokovnim in znanstvenim delom, njegove vrednosti za preučevanje umetnostne zgodovine kot zgodovine duha pa se je nedvomno zavedal tudi sam, saj je v oporoki zapisal, da izrecno želi, da se po njegovi smrti ne uniči noben, na videz še tako nepomemben zapisek in spominek v zapuščini razen, če sta njegovo brezpomembnost ugotovila njegova hčerka Melita in dr. Emilijan Cevc. S tem, ko je Stele vse svoje zapiske in korespondenco prepustil v upravljanje hčerki, umetnostni zgodovinarki Meliti Stele Možina (1929–1987), in umetnostnemu zgodovinarju dr. Emilijanu Cevcu (1920–2006) je v določenem smislu celoto po svojem značaju opredelil kot umetnostnozgodovinsko.



Vesna Krmelj je bila rojena leta 1967 v Ljubljani. Po diplomi iz umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani je bila zaposlena kot bibliotekarka sprva na oddelku za umetnostno zgodovino, nato pa je prevzela vodenje knjižnice na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Znotraj kulturno umetniškega društva Sestava je soavtorica preobrazbe nekdanjega vojaškega zapora v hostel Celica in kustosinja galerije Srečišče. Od leta 2018 je zaposlena na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU, kjer med drugim ureja Steletovo korespondenco, ki jo je raziskala in interpretirala tudi v doktorski disertaciji. Posveča se predvsem moderni umetnosti in slovenski kulturni zgodovini dvajsetega stoletja, sodobni umetnosti ter zgodovini umetnostne zgodovine s poudarkom na dunajski umetnostnozgodovinski šoli.

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam