Raziskave

Renata Komič
Po sledeh Strahlove zbirke

Janez Erazem baron Engelshaus, Zagreb, MUOJanez Erazem baron Engelshaus, Zagreb, MUO Renata Leopoldina grofica Lamberg, Zagreb, MUO

V stalni zbirki Muzeja za umetnost in obrt v Zagrebu (MUO) je razstavljen portret mlade gospodične z nageljnom v roki. Nagelj, simbol poroke in poročne zaobljube, opozarja, da je nastanek portreta povezan s poroko mladega dekleta, prijazni kuža v spodnjem levem kotu zagotavlja, da bo nevesta zvesta žena, medtem ko modna pričeska in svečana oprava pripovedujeta, da se je mično dekle visokega stanu možilo konec sedemnajstega stoletja (1). V zgornjem levem kotu pa je na sliki tudi grb, ki plemenito damo označuje za grofico Lamberg.

Iztok Durjava
Kipar Lojze Dolinar in zgodovina športa na Slovenskem

Lojze Dolinar, Stane Derganc. Ljubljana, Muzej športaVeličan Bešter, Stane Derganc

Šport in likovna umetnost sta bila skozi človeško zgodovino vselej tesno povezana. To dokazujejo številna likovna pričevanja o različnih pojavih športnih aktivnosti tudi že v zgodnejših  zgodovinskih obdobjih. Vez je ostala živa vse do danes, ko se okrog športa vse bolj angažirajo oblikovalska stroka in predvsem zelo popularna športna fotografija, film, video, televizija in internet.

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam