Ocene

Renata NOVAK KLEMENČIČ:
Ignacij Voje, Starodavni Dubrovnik v besedi in sliki
Ljubljana – Celje, Celjska Mohorjeva družba 2011, 331 strani

5641

Zaslužni profesor dr. Ignacij Voje je s študijem srednjeveške zgodovine Dubrovnika začel že v začetku petdesetih let prejšnjega stoletja, ko je pri nosilcu katedre za južnoslovansko zgodovino profesorju Gregorju Čremošniku sprejel mesto asistenta in se lotil pisanja doktorske disertacije z naslovom Kreditna trgovina Dubrovnika v srednjem veku. Disertacijo je dokončal leta 1964 pod mentorstvom odličnega poznavalca dubrovniškega arhiva, beograjskega profesorja Jorja Tadića. V dolgih mesecih in letih dela v dubrovniškem arhivu je navezal prijateljske stike s številnimi raziskovalci dubrovniške zgodovine, najbolj pa z arhivarjem Zdravkom Šundrico, ki mu je pričujoča knjiga tudi posvečena.

Tomaž ZADNIKAR
Prostor ne obstaja ...
Alberto Giacometti. Der Ursprung des Raumes, Wolfsburg, Kunstmuseum, 20. novembra 2010 do 6. marca 2011; Salzburg, Museum der Moderne Mönchsberg, 26. marec do 3. julija 2011

Giacometti01Giacometti02

 

Do tretjega julija si lahko v Salzburgu še ogledamo razstavo Alberto Giacometti. Der Ursprung des Raumes (Alberto Giacometti. Izvor prostora). Postavitev je rezultat sodelovanja med muzejema Kunstmuseum Wolfsburg, v katerem je gostovala od 20. 11. 2010 do 6. 3. 2011, in Museum der Moderne Mönchsberg, Salzburg (1). Izbor okoli 60 plastik iz zadnjih treh desetletij Giacomettijevega ustvarjanja spremljajo njegovi portreti v olju in nekaj grafičnih del. Jedro razstavljenih del predstavlja 28 skulptur in 11 platen iz zbirke Fondation Alberto et Annette Giacometti, Pariz.

Jakob KLEMENČIČ
Bojan Kovačič: Grafika/risba
Narodna galerija, Ljubljana, 5. april–29. maj 2011, podaljšano do 28. avgusta

Kovacic01

 

V ljubljanski Narodni galeriji je za razstave sodobnega likovnega ustvarjanja namenjen predvsem prostor v (novi) vhodni dvorani – tam postavljajo arhitekturne, fotografske in oblikovalske razstave, občasno pa novejša umetnost zaide tudi v prostore desno od originalnega glavnega vhoda. Tam razstavljeni material je navadno bolj klasičnih likovnih zvrsti, razstave pa so bodisi gostujoče bodisi v hiši pripravljene študijske. Razstava grafik in risb Bojana Kovačiča, profesorja na ljubljanski pedagoški akademiji, ne sodi ne v eno ne v drugo kategorijo: »domača« je, ker jo spremlja donacija (za katero je Kovačič prejel tudi Valvasorjevo priznanje) umetnikovih del galeriji, od tipičnih študijskih postavitev pa jo ločita sočasno izdana bogata in lepa monografija (besedila Andrej Smrekar in Kristina Preininger) ter resnično obilje likovnih del, ki jim uspe v dveh ne prevelikih prostorih nazorno prikazati, kako si je Kovačič skozi štirideset let udomačeval nekatere aktualne trende, vendar ob tem vedno ostajal zvest sam sebi.

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam