Ocene

Luka Vidmar
Ti, srečna Štajerska, pa zidaj!
Metoda Kemperl, Korpus poznobaročne sakralne arhitekture na slovenskem Štajerskem
Ljubljana 2007, Filozofska fakulteta (zbirka Historia artis), 342 pp, ilustrirano

Metoda Kemperl, ena najvidnejših slovenskih umetnostnih zgodovinark mlajše generacije, je leta 2007 smiselno povezala rezultate svojih dolgoletnih raziskav v obsežno predstavitev poznobaročne sakralne arhitekture na slovenskem Štajerskem. S to ambiciozno sintezo je presegla svoje slovenske in avstrijske predhodnike, tako Güntherja Brucherja in Jožeta Curka, ki so omenjeni velikanski stavbni korpus občasno pojasnjevali s študijami posameznih spomenikov (npr. cerkva na Kronski in Sladki Gori) in arhitektov (zlasti Jožefa Hofferja in Janeza Fuchsa) ali s splošnimi pregledi, kakršne je sestavljal Nace Šumi. Avtorica je knjigo napisala po dolgotrajnem, sistematično zastavljenem arhivskem in terenskem delu, že pred tem pa je nekatere pomembne ugotovitve predstavila v vrsti člankov in razprav. Ob tem sicer ni odveč spomniti, da se v svojih dosedanjih raziskavah in objavah nikakor ni posvečala le stavbni dediščini štajerskih cerkva v 18. stoletju, temveč tudi baročni arhitekturi, umetnosti in kulturi v slovenskih, pa tudi avstrijskih in hrvaških deželah. Posebej razveseljivo je, da je Metoda Kemperl kljub zavidljivi bibliografiji ostala trezna ocenjevalka svojega dela in svojega mesta v slovenski humanistiki. Nagrada Izidorja Cankarja, ki jo je prejela letos, je bila tako zaslužena v več pogledih.

Matej Klemenčič
Andrej Rahten, Izidor Cankar. Diplomat dveh Jugoslavij
A Diplomat of Two Yugoslavias
Mengeš: Center za evropsko prihodnost, Ljubljana: Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti 2009 (Zbirka Studia Diplomatica Slovenica. Personae, 2)

izidor_cankar_diplomat_pomanj_ana

V slovenski umetnostni zgodovini ima Izidor Cankar (1886−1958) prav posebno mesto. Kot prvemu profesorju umetnostne zgodovine na ljubljanski univerzi in s tem tudi utemeljitelju študija te vede v Sloveniji mu je v »generaciji 1886« vsaj neformalno pripadlo prvo mesto med »očeti« slovenske umetnostne zgodovine. Lahko bi rekli, da v marsičem tudi upravičeno, saj je bil − kot prodoren um in izjemen organizator − tudi ustanovitelj stanovskega društva in osrednje znanstvene revije s tega področja. Do sedaj smo se morali pri študiju njegove osebe in dela zanesti predvsem na krajše in daljše zapise v periodiki (npr. Stele v Zborniku za umetnostno zgodovino leta 1957) in leksiki ter na izsledke posameznih študij o njem, nastalih npr. ob simpoziju Društva za estetiko leta 1985 (Sodobnost, 1986), v zadnjih letih pa se je Tomaž Brejc z dvema daljšima člankoma (Umetnostna kronika, 2006, 2008) in s prihajajočo monografijo končno lotil natančne analize Cankarjevega umetnostnozgodovinskega dela v širšem evropskem kontekstu. O Cankarjevem zasebnem življenju smo nekaj lahko izvedeli iz knjige spominov njegovega mlajšega brata Franca (Žlahta, 1971), pred letom pa tu in tam tudi v družinski kroniki Angelike Hribar (Rodbinska kronika Dragotina Hribarja in Evgenije Šumi, Ljubljana 2008).

Petra Kapš
Kurator in sodobna umetnost. Pogovori
Beti Žerovc, Ljubljana: Maska, 2008, zbirka TRANSformacije, knjiga št. 24

Knjiga avtorice Beti Žerovc Kurator in sodobna umetnost: pogovori je na Slovenskem edinstveno raziskovalno teoretsko delo, ki obravnava fenomen kuratorja, njegov lik in prakso, kot so ga protagonisti izoblikovali v evropskem kontekstu in je (posledično) navzoč v slovenskem prostoru.

Mateja Kos
Vetri artistici. Antonio Salviati 1866−1878
Museo del Vetro di Murano, Regione del Veneto : Marsilio, 2008, 171 str., il., ISBN 88-317-9622

Salviati

Salviatikat

Italijanska sekcija AIHV (Association Internationale pour l'Histoire du verre, Mednarodna organizacija za zgodovino stekla) je ena najaktivnejših regionalnih skupin tega osrednjega združenja preučevalcev stekla. Veliko produkcijo lahko izmerimo s številom mednarodnih in regionalnih konferenc, s predavanji njihovih strokovnjakov v Evropi in po svetu, po vpetosti v raziskovalno delo in z množico izdanih knjig, tako monografij kot zbornikov.

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam