Predstavitve

Mateja Kos
Obogatitev študijskih zbirk v MAK na Dunaju

Dunajski muzej za uporabno umetnost (Museum für angewandte Kunst − MAK) je ob koncu lanskega leta nekoliko spremenil in obogatil svoje študijske zbirke. Spremembe in dopolnitve so v zbirki kovine, tekstila in keramike.
Študijske zbirke so navadno dopolnilo stalne razstave določenega muzeja. Postavljene so lahko kot posebni, spremljevalni tematski sklopi, na področju uporabne umetnosti pa gre največkrat za predstavitev posameznih zbirk. Te so, v skladu s tradicijo in režimom hranjenja, navadno razdeljene po materialih (kovina, keramika, les, tekstil), a z izjemo na primer pohištva, ki sledi funkciji predmetov iz lesa. Že sama tematika, namreč kovina, steklo ipd. na nek način obljublja vitrine, polne predmetov, s sumarnimi podnapisi, brez kakšnega posebnega spremljevalnega gradiva, vsekakor pa brez tistih elementov, ki naredijo razstavo gledljivo in obiskovalcu prijazno. Študijske zbirke zato, pogosto želji kustosov navkljub, navadno ne predstavljajo velikega magneta za najširšo publiko. Vzrok je velika množica gradiva in statičnost v nasprotju z dinamičnostjo drugih muzejskih razstav. Seveda so študijske zbirke lahko zelo različne. Njihov razpon sega od odprtega (ali oglednega) depoja do tematskih postavitev, ki se od ostalih zbirk ločijo le po večjem številu razstavljenih predmetov.

Asta Vrečko
Od Narodnega doma do Narodne galerije
ed. Mojca Jenko, Monika Pemič, Ljubljana, Narodna galerija 2009

NarodnaGalerija90let

V knjigi Od Narodnega doma do Narodne galerije, ki sta jo uredili Mojca Jenko in Monika Pemič, je predstavljena zgodba stavbe do točke, ko je postala dom naše osrednje zbirke, ki jo gosti še danes.
Knjigo, ki je precej bogata s slikovnim in dokumentarnim gradivom, sestavlja več prispevkov. Osrednja dva sta izpod peresa urednic. Prvi z naslovom Dom za narodno galerijo, avtorice Monike Pemič, je posvečen Narodnemu domu, osredotoča pa se predvsem razlogom za gradnjo in arhitekturnemu natečaju. Del tega je bil že objavljen v Zborniku za umetnostno zgodovino (1), a takrat v nemškem jeziku s krajšim slovenskim povzetkom, tako da je prevod dobrodošel. Nekatere ugotovitve iz leta 2006 je avtorica nadgradila z novimi spoznanji.

Helena Trebar
DOMA: arhitekta France in Marta Ivanšek
Ljubljana, Moderna galerija, od 25. marca do 16. maja 2010

01Marta.France.Ivansek02Ljubljanskonaselje.Murgle03Trgovina.Ambient.Maribor04RazstavaPogrnjenamiza

Kustodinji razstave DOMA: arhitekta France in Marta Ivanšek sta Martina Malešič, ki je za diplomsko delo o arhitektih Ivanšek prejela Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani in študentsko Plečnikovo priznanje, ter arhitektka, direktorica zavoda Trajekt in asistentka na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani mag. Anja Planišček.

Ines Unetič
Znanstveni simpozij Arhitekturna zgodovina; arhitektura, naročniki in družba
Ljubljana, 27. in 28. november 2009

Znanstveni simpoziji Arhitekturna zgodovina s podnaslovom Arhitektura, naročniki in družba se je odvijal v prostorih Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, v Restavratorskem centru v Ljubljani, ki je bil poleg Oddelka za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete (Univerze v Ljubljani) tudi organizator simpozija. Znanstveno srečanje je v dveh dneh, med 27. in 28. novembrom 2009, ponudilo veliko zanimivih umetnostnozgodovinskih in arhitekturnih tem. Predstavljene vsebine so poslušalcem ponudile vpogled v zgodovino arhitekturnega dogajanja pri nas in na tujem, predstavile nekatera razmerja med naročniki in arhitekti, podale vrednosti in kritični pogled na arhitekturo in njeno družbeno razumevanje ter prikazale današnja razmerja med arhitekturo, naročnikom in družbo.

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam